Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:17 / 14.03.2022.

Autor: Neva Funčić / Hina

[FOTO] Odlična vijest: tanker Santiago predan španjolskom naručitelju

primopredaja

primopredaja

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Iz riječkog brodogradilišta 3. maj stiže dobra vijest o primopredaji gradnje 723- tankera Santiago španjolskom naručitelju Marflet Marine.

Tanker za prijevoz nafte i kemikalija nosivosti 50 tisuća tona je gradnja nastavljena nakon stečaja Uljanika, a zbog korona krize nekoliko mjeseci se čekalo na isporuku boje za tankove.


Ugovorena cijena broda je 34 milijuna dolara, a gubitak na tom brodu je od oko četiri milijuna dolara. Tanker "Santiago" je u more porinut još u listopadu 2016. u 3. maju, a početkom 2017. je otegljen u pulski Uljanik na završno opremanje.No, zbog krize koja je pogodila pulski škver nekoliko godina stajao je netaknut pa je naručitelj raskinuo ugovor o gradnji.U prosincu 2019. "Santiago" je, uz pomoć tegljača, dopremljen iz Uljanika u u riječko brodogradilište, na osnovi plana nastavka poslovanja u 3. maju.


Ugovor o dovršetku tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija "Santiago" (723) potpisan je u ožujku, a stupio je na snagu u svibnju 2020, a Vlada je u travnju 2020. dala državno jamstvo za nastavak gradnje tog broda.


Vlada je prošlog tjedna odobrila i državno jamstvo 3. maju za zaduženje za obrtna sredstva radi pokrića povećanih troškova započetih gradnji u 3. maju, u visini 90 milijuna kuna. Direktor 3. maja Edi Kučan rekao je da je rad na brodu "Santiagu" bio težak te da je na njemu bilo puno neočekivanih situacija te da je primopredaja kasnila.


Spomenuo je probleme s posebnom bojom za brod koju nije bilo moguće uvesti, nabavkom zamjenske boje, oštećenjima nastalim tijekom stajanja broda i druge teškoće.


Kučan je dodao da se u 3. maju za lipanj planira isporuka broda za prijevoz automobila (514) te da se ulažu napori da polarni kruzer, koji se također gradi u riječkom brodogradilištu, bude porinut do kraja svibnja.


Svečanost današnje primopredaje u brodogradilištu 3. maj počela je u 13:30. Poslušajte reportažni prilog:

3.maj

tanker Santiago- primopredaja

tanker Santiago- primopredaja

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

radnici 3.maja

radnici 3.maja

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Edi Kučan na primopredaji

Edi Kučan na primopredaji

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Santiago i radnici

Santiago i radnici

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.