Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorci i Gorani imaju uglavnom čistu vodu, zrak i more - ali ne baš svi

06.05.2019.

14:45

Autor: Neva Funčić

Mještani Viškova imaju velikih problema zbog Marišćine (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Mještani Viškova imaju velikih problema zbog Marišćine (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji more je u 96 posto uzoraka izvrsne kakvoće, pitka voda problem je u čabarskom kraju, a zrak je čist, uz iznimku Viškova, Mlake i Opatije. Proračun je u plusu, a o raspodjeli deset milijuna kuna viška popodne će razgovarati predstavnici svih političkih stranaka.

Županija je prošlu godinu završila s 39,4 milijuna kuna suficita u proračunu. Veći dio iznosa namijenjen je već ugovorenim poslovima, a prvi rebalans proračuna bit će tema popodnevnog sastanka župana s predstavnicima svih političkih stranaka zastupljenih u skupštini županije.

Prema završnom računu, ostvareno je 97,2 posto planiranih prihoda te 93 posto rashoda. U brojkama, prihod je iznosio 880,3 milijuna kuna, od čega je 39,4 milijuna kuna ostalo neutrošeno. No većina tog iznosa namijenjena je za već ugovorene poslove, dok je čisti višak 10 milijuna kuna, izvijestio je pročelnik za financije Krešimir Parat.

SDP-ov župan Zlatko Komadina na novinarsko j pitanje otklonio medijska nagađanja o tome da će na Bernardićev prijedlog prihvatiti kandidaturu za predsjednika države. Rekao je i kako su u fokusu stranke europski izbori te prijedlog povećanja minimalne plaće. "Svatko relevantan može biti kandidat, netko sebe nominira, a netko se diskvalificira. Treba biti situacija takva da kandidat SDP-a bude kohezivni faktor", rekao je Komadina te dodao da do završetka europskih izbora SDP neće izlaziti s imenima.

"Višak je nastao zbog ušteda na plaćama i bolje naplate prihoda, a tih 2,6 posto, odnosno 10 milijuna, nenamjenski je iznos koji se prenosi u drugu godinu i predmet je javne rasprave, kao i rasprave predstavnika političkih stranaka", rekao je Parat te najavio kako će prijedlog prvog rebalansa ovogodišnjeg proračuna biti poznat idućeg tjedna.

Goranski problem pitke vode

Dio proračuna namijenjen je ispitivanju kvalitete zraka vode i hrane. Lanjski rezultati nisu ni gori ni bolji od ranijih godina, izvijestila je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Više od 28 posto uzoraka lakokvarljive hrane, od 835 ispitanih, bilo je zdravstveno neispravno, a pitka voda ostala je goranski problem. "Bakteriološki je neispravno 40 posto uzoraka ispitanih na vodovodu Čabranke, dok je jedan neispravni uzorak zabilježen u Delnicama tijekom niskog vodostaja", rekla je Malatestinić.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako su o rezultatima opetovano obavijestili Hrvatske vode, čiju pomoć očekuju kod modernizacije goranskih vodovoda. "Naime, tamo gdje je velika potrošnja i ima puno ljudi, voda je čista, no na područjima gdje je malo stanovnika, potrošnja je minimalna, a protok slab. Čabarski problem je i cijena investicije, koju lokalna zajednica ni uz pomoć županije ne može pokriti", rekao je župan.

More i zrak: ima bolnih točaka

I more je u 96 posto uzoraka izvrsno, izuzev dvije plaže, a to su riječka Kantrida - istok i plaža hotela "Milenium" u Opatiji, na kojoj je 9. kolovoza prošle godine bilo zabilježeno fekalno zagađenje iz susjednog hotela "Imperial". I na plaži u Iki prošle je godine 5. rujna zabilježeno jednokratno zagađenje, no kontrolno je mjerenje pokazalo da je more čisto.

Na 258 mjernih točaka ispitana su 2654 uzorka, od 15. svibnja do 15. rujna, po deset puta tijekom sezone kupanja, a tako će biti i ove godine, rekla je Malatestinić. Statistika kaže i da je zrak čist, izuzev ponekad na Mlaki i u Opatiji te počesto u Viškovu, gdje je previše sumporovodika. "Šezdeset i pet puta se dogodilo kratkotrajno prekoračenje, a granične su vrijednosti prekoračene više od 165 puta", rekla je Malatestinić koja napominje da zabilježena zagađenja nisu opasna za ljudsko zdravlje. "Mi mjerimo da bi ljudi znali, a institucije postupale", bez spominjanja rokova je zaključio župan Komadina.

Poslušajte izvještaj Neve Funčić s konferencije za novinare PGŽ-a i izjavu Zlatka Komadine o kandidaturi za predsjednika:

Županijski press, pripremila Neva Funčić

Komadina o kandidaturi, pripremila Neva Funčić

Pročelnica Đulija Malatestinić i župan Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Pročelnica Đulija Malatestinić i župan Zlatko Komadina (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.