Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorci spremni prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine; PGŽ ulaže u nadstandard u školama

28.02.2022.

13:52

Autor: Neva Funčić

Prazne školske klupe

Prazne školske klupe

Foto: Ilustracija/Dusko Jaramaz / Pixsell

Primorsko-goranska županija je spremna za prihvat izbjeglica iz Ukrajine. Županijski stožer civilne zaštite je tijekom vikenda uputio poziv za prijavu smještajnih kapaciteta, a javljaju se i građani i hotelske kuće, rekao je zamjenik župana Vojko Braut.

Do ponedjeljka ujutro je smještaj u svojim domovima ili apartmanima ponudilo četrdeset građana, a taj broj raste iz sata u sat, rekao je Braut. Poziv da prijave mogućnosti smještaja upućen je i hotelskim kućama, ali i svim građanima koji se mogu javiti na e-mail adresu stozer.civilna@pgz.hr.


Braut je istaknuo i da će PGŽ pratiti potrebe i situaciju s dolaskom izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine, te po potrebi osigurati i veće objekte pogodne za smještaj obitelji. Zamjenik župana najavio je i međunarodni Dan Civilne zaštite 1. ožujka te se svim pripadnicima civilne zaštite zahvalio na učinjenom u protekle dvije godine. Zbog pandemije koronavirusa i potresa na Banovini, bio je potreban dodatni angažman ljudstva. Također zbog pandemije, PGŽ je tijekom prošle godine za izvanredne troškove izdvojio iz proračuna dodatnih četiri milijuna i 158 tisuća kuna, rekao je Braut.


 Međunarodni dan Civilne zaštite bit će obilježen u srijedu, 2. ožujka, edukativnom vježbom reagiranja pri prirodnim katastrofama za učenike u Osnovnoj školi Eugen Kumičić u Rijeci.


Pročelnica za školstvo Edita Stilin najavila je da će Primorsko-goranska županija s dva milijuna kuna sufinancirati nadstandardne programe u školama. Najveći dio novca, 1,4 milijuna kuna, namijenjen je radu s darovitim učenicima i organizaciji školskih natjecanja. Sto tisuća kuna usmjereno je u edukacije i certifikacije za program međunarodne mature, a još pola milijuna kuna u program Zdravlje i higijena. Novi program omogućit će besplatne i dostupne higijenski uloške za djevojke u svim školama, a nabavit će se i dodatna higijenska zaštita protiv virusa u 32 osnovne i 30 srednjih škola te četiri učenička doma, rekla je Stilin.


Braut i Stilin o novostima u županiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.