Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija: 239 novooboljelih, četvero preminulih

23.04.2021.

10:01

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija danas broji 239 novooboljelih te 213 ozdravljenih osoba, javlja Županijski stožer. U KBC-u Rijeka jučer su od koronavirusne bolesti preminule četiri osobe. Trenutno su na području županije 3033 aktivna slučaja, što su 22 osobe više nego jučer.

Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski je obrađeno 935 uzoraka, a udio pozitivnih testova iznosi 25,6 posto.

U riječkom KBC-u od bolesti COVID-19 liječi se 201 pacijent, što je 15 osoba manje nego jučer, podaci su Ureda ravnateljstva. Na respiratoru je 12 osoba.

U sekundarnome županijskom COVID-19 centru u opatijskoj Thalassotherapiji na liječenju je 37 pacijenata. Udio hospitaliziranih osoba unutar aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti je 7,8 posto.

U Rijeci i riječkom prstenu zabilježena su 132 nova slučaja, odnosno 55 posto novooboljelih na području županije. U Gorskom kotaru je 29 novih slučajeva (12 posto), na Rabu 28 (12 posto), na Krku 26 (11 posto), u Liburniji 13 (pet posto), a toliki je postotak i na području Crikvenice i Vinodola, gdje je zabilježeno 11 novih slučajeva.

Daleko je najviše zarazi koronavirusom podložna radna populacija, unutar koje je 147 novooboljelih, što čini udio od 62 posto. Slijede stariji od 65 godina, među kojima je 55 novih slučajeva (23 posto), 20 školaraca (osam posto) te 17 studenata (sedam posto), podaci su Županijskog stožera Civilne zaštite.

Službeni podaci Vlade RH pokazuju da je dosad u Primorsko-goranskoj županiji koronavirusnom bolesti zaraženo 29 298 osoba, od kojih je 384 preminulo. 

Dobar pokazatelj stiže s interaktivne karte Svjetske zdravstvene organizacije, na kojoj se Primorsko-goranska županija spustila s prvog na četvrto mjesto najpogođenijih europskih regija, sa sedmodnevnom incidencijom od 628 slučajeva na stotinu tisuća stanovnika i padom od 16 posto.

Najpogođenija europska regija trenutno je Hercegovačko-neretvanski kanton u BIH sa sedmodnevnom incidencijom od 716 oboljelih i povećanjem od čak 77 posto.

Poslušajte kako epidemiološku situaciju i cijepljenje komentiraju Vladimir Mićović, ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, i glavni županijski epidemiolog Dobrica Rončević:

Dr. Mićović o epidemiološkoj situaciji, pripremio Ivan Ribarić

Dr. Rončević o cijepljenju, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.