Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija po izvozu na sedmom mjestu u Hrvatskoj

08.06.2019.

13:26

Autor: Saša Vuksan

Zastave na zgradi Županije: PGŽ, RH & EU (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Zastave na zgradi Županije: PGŽ, RH & EU (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Robni izvoz iz Primorsko-goranske županije u 2018. godini dosegao je 591 milijun i 426 tisuća eura, što našu županiju smješta na sedmo mjesto među hrvatskim županijama te na 13. mjesto prema kriteriju vrijednosti izvoza po glavi stanovnika, objavila je danas Hrvatska gospodarska komora.

Saldo robne razmjene - odnosno razlika između izvoza i uvoza - je negativan i prelazi pola milijarde eura. Najjača izvozna tržišta i dalje su nam Italija, zatim Slovenija, a na trećem je mjestu Bosna i Hercegovina. 

Najzastupljenije izvozne djelatnosti u PGŽ-u su prerađivačka industrija (60 posto) i trgovina (30 posto), a slična je situacija i u većini ostalih hrvatskih županija.

Iz Hrvatske je ukupno izvezeno roba u vrijednosti oko 29 milijardi eura. Na ljestvici je, očekivano, prvi Grad Zagreb, a slijede ga Varaždinska pa Zagrebačka županija, dok su prije PGŽ-a još i Istarska, Međimurska i Osječko-baranjska županija.

Hrvatski negativni saldo robnog izvoza i uvoza u 2018. godini prelazi devet milijardi eura. U nastavku prilažemo cijeli izvještaj Hrvatske gospodarske komore o robnoj razmjeni županija s inozemstvom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.