Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorsko-goranska županija traži potpunu sanaciju onečišćenja u Kostreni

09.06.2016.

15:04

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

PGŽ od Ine očekuje potpunu sanaciju onečišćenja u Kostreni, a od Ministarstva zaštite okoliša zahtijeva ispitivanje tla, kao i stanja stijenki tankova u riječkoj rafineriji. Na sjednici Županijske skupštine jednoglasno je usvojena podrška Editu i izdvajanje 300 tisuća kuna jednokratne pomoći.

Sigurnost i okoliš su nam najbitniji, rekao je direktor rafinerije Errki Tapio Ranta te se ponovno ispričao za ekološki incident u Kostreni. Laburistica Jelena Krpan podijelila je suvenire - potpuno crne oblutke s plaže Klančić - te zatražila da župan podigne kaznenu prijavu. Usvojen je zahtjev da Ina potpuno dovrši sanaciju te da Ministarstvo zaštite okoliša ispita stanje stijenki tankova i tlo ispod njih u Urinju.

U raspravi se čulo da je Ina u remont postrojenja u Urinju uložila 100 tisuća kuna u ovoj godini, a da je do izlijevanja nafte došlo prilikom pokretanja postrojenja, zbog jake kiše 12. svibnja. U iduća tri dana čistilo se s mora i s kopna, i prema Ininim diektorima, plaže od Dražine do Lučice Podurinj su čiste. Ni blizu istine - upozorila je Krpan dijeleći kamenčiće koje je na plaži Klančić prikupila jučer.

"Zagađenje je primjetno i na Žurkovu, i na Pećinama, i na Cresu", rekla je Jelena Krpan. HNS-ov Hrvoje Maračić rekao je da je u čišćenju prikupljeno 45 kubika materije, što demantira Ininu tvrdnju da je isteklo 500 litara lož ulja. "Postrojenje je 50 godina staro i rafineriju treba natjerati da ga obnovi, uloži u prevenciju i obešteti mještane", rekao je Maračić. Prepričao je iskustvo prijatelja pomorca, koji je za limenku pića, što je s broda pala u more u skandinavskom fjordu, platio 500 dolara kazne.

Županijski vijećnici jednoglasno su podržali i zahtjev da se unutar državnog proračuna pronađu sredstva za sufinanciranje izdavačke kuće talijanske nacionalne manjine te odobrili 300 tisuća kuna jednokratne pomoći Editu. "Edit je naš ponos, a državna sramota", rekao je župan Zlatko Komadina, koji smatra da je potpuno neprimjereno da se usred proračunske godine ne poštuju ugovori i drastično smanjuju državne potpore.

S istarskim županom Valterom Flegom dogovorio je i konkretnu financijsku pomoć od po 300 tisuća kuna. "U ovom trenutku 600 tisuća kuna iznosi dug Edita za već plaćene tiskane udžbenike, a taj će im novac pomoći u daljnjem izlaženju lista La voce del popolo, bar ove godine, dok se država ne zbroji", kaže Komadina.

Vedrije su teme bile rebalans i raspodjela 26 milijuna kuna županijskog viška u kapitalne projekte u zdravstvu i školstvu te nove koncesije na pomorskom dobru. Od 93 trenutno ugovorene koncesije za plaže, marikulturu, brodogradnju ili lučice posebne namjene, Županija godišnje uprihoduje 10 milijuna kuna. Taj novac ponovno ulaže u pomorsko dobro. Sjednicu Županijske skupštine pratila je Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.