Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorsko-goransko lovstvo najbolje organizirano u Hrvatskoj

26.02.2017.

11:19

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijska lovačka društva nedavno su u novi desetogodišnji zakup dobila 27 lovišta, na kojima obitavaju sve hrvatske lovne vrste. Lovački savez PGŽ najbolje je uređen, unatoč nekim problemima s kojima se suočava, poput alohtone divljači na otocima.

Lovstvo Primorsko-goranske županije je kvalitetom gospodarenja fondom divljači najuspješnije u Republici Hrvatskoj. Dokaz tome je i podatak da će, nakon prošlotjednoga potpisivanja ugovora sa županom Zlatkom Komadinom, 25 lovačkih društava u desetogodišnjem zakupu iznova imati lovišta o kojima su vodila brigu i tijekom protekloga desetljeća.

Ovaj model pokazao se kao kvalitetan način financiranja lovstva, smatra Komadina. Novac prikupljen lovozakupninama Županija u cijelosti ulaže u lovstvo: "Nastojimo uvijek pomoći pri nabavi opreme i uređenju prostora. Imali smo niz potpora pri kupnji raznih sredstava i alata, tako da novac u cijelosti vraćamo u programe", kaže župan.

Iako u priči o lovstvu Primorsko-goranske županije ima i polemičnih tonova, vezanih uz alohtonu divljač na otocima, povoljne ocjene ipak prevladavaju. Tako o radu krovne organizacije lovstva u PGŽ ne dvoji predsjednik Lovačkoga saveza Hrvatske Đuro Dečak. "Radi se o jednom zrelom i zdravom županijskom savezu s kojim imamo najmanje problema, ali zato ima raznih ljudi koji se trude da svo zlo sa otoka, vezano uz stočarstvo i ovčarstvo, prebaci na lovstvo."

Ocjena rada Lovačkoga saveza Primorsko-goranske županije ipak je pozitivna, tvrdi predsjednik Josip Malnar. "U Hrvatskoj su registrirane 42 lovne vrste, a sve one prebivaju jedino na prostoru Lovačkog saveza PGŽ. Od 15 trofejnih lovnih vrsta na području Republike Hrvatske, naš savez ima čak sedam nacionalnih prvaka." Te brojke lovstvo promoviraju kao kvalitetan i cjelogodišnji dio turističke ponude Primorsko-goranske županije. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.