Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci petica za transparentnost proračuna

04.07.2017.

16:18

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Institut za javne financije i ove je godine ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Prema njihovim rezultatima, transparentnost županijskih, gradskih i općinskih proračuna porasla je u usporedbi s prošlim godinama.

Od gradova u našoj županiji najvišom ocjenom 5 ocijenjeni su Bakar, Cres, Crikvenica, Delnice, Kastav, Opatija, Rab, Rijeka i Vrbovsko. Gradovi Kraljevica, Krk i Mali Lošinj dobili su ocjenu 4, trojka je pripala Čabru, dok je najmanje transparentnim ocijenjen Novi Vinodolski, koji je dobio ocjenu 2. Među općinama, odlikaši su Baška, Čavle, Dobrinj, Fužine, Kostrena, Lopar, Matulji, Omišalj, Punat i Viškovo. Četvorku su zaslužile Lokve, Lovran, Malinska-Dubašnica, Mošćenićka Draga i Vrbnik. Transparentnost Brod Moravica, Jelenja, Mrkoplja, Ravne Gore i Skrada ocijenjena je trojkom, Vinodolska općina dobila je ocjenu 2, dok je Općina Klana jedina ocijenjena – jedinicom.

Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, koja je, kao i Grad Rijeka, dobila najvišu ocjenu transparentnosti svojeg proračuna. Peticu iz transparentnosti osvojile su i Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska županija.

Županije su u prosjeku vrlo transparentne (prosječna ocjena 4,6), gradovi su relativno dobri (3,7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2,8).Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunu, čime se poboljšava komunikacija s građanima te potiče povjerenje i odgovornost.

Kao i prethodnih godina, među najtransparentnijim lokalnim jedinicama ima onih s malim brojem stanovnika, kao što su Ribnik i Dekanovac, i niskim prihodima po stanovniku, npr. Jarmina i Đelekovac, a među najmanje transparentnima ima onih s vrlo visokim ukupnim prihodima po stanovniku, poput Sutivana, Šolte, Dugopolja i Bola.

Prezentacija rezultata i uručivanja priznanja najboljima održana je u Kući Europe u Zagrebu, uz sudjelovanje ministra financija Zdravka Marića i ministra uprave Lovre KuščevićaDetaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem interaktivne karte koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.