Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priprema se sanacija Sovjaka: studija dostupna javnosti

14.09.2015.

10:23

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Javnosti je od danas dostupna Studija sanacije jame Sovjak u Viškovu, u koju se pedesetak godina odlagao opasni otpad. Nakon procjene utjecaja na okoliš slijedi prijava projekta za sufinanciranje iz fondova Europske unije.

Kada pogledati studiju?
Građani Studiju sanacije jame Sovjak mogu vidjeti u prostorima Općine Viškovo od 14. rujna do 13. listopada ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 8:30 do 11 sati te utorkom od 13 do 17 sati. Javno izlaganje o Studiji održat će se u srijedu 30. rujna u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu s početkom u 17 sati.

Studiju je izradio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i građani će je moći vidjeti do 13. listopada u Općini Viškovo te na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode"Pokrenuli smo projekt sanacije crne točke Sovjak u Viškovu. Riječ je o jednom od najzahtjevnijih projekata u resoru zaštite okoliša procijenjenom na 365 milijuna kuna koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova", rekao je ministar Mihael Zmajlović.

Lokacija Sovjak zabilježena je u Strategiji gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj kao crna točka odnosno lokacija onečišćena opasnim otpadom. Za sanaciju lokacije potrebno je provesti procjenu utjecaja na okoliš koja je u tijeku. Nakon toga slijedi prikupljanje dokumentacije za prijavu projekta za sufinanciranje iz fondova Europske unije, što se planira početkom 2016.

Sanacija će početi nakon odobrenja projekta i provedbe natječaja za izvođača radova. Bit će to jedan od najvećih i najsloženijih projekata sanacije koji će se provesti u Hrvatskoj i kojim će se lokacija očistiti od otpada koji se u jamu Sovjak desetljećima odlagao, počevši od pedesetih godina prošloga stoljeća.

U tijeku je sanacija crne točke Lemić Brdo kraj Karlovca, vrijedna 18,2 milijuna kuna. Provodi je i financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i za taj će se projekt tražiti sufinanciranje europskim novcem. Završetak sanacije Lemić Brda očekuje se u studenome ove godine. Sva odlagališta otpada u Hrvatskoj sanirat će se i zatvoriti unutar godinu dana od otvaranja 13 planiranih županijskih centara za gospodarenje otpadom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.