Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pripreme za ljeto: Lokve će imati ljetno kino na jezeru!

27.04.2018.

10:53

Autor: Nenad Lučić

Plaža na Lokvarskom jezeru - lokacija budućega ljetnog kina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Plaža na Lokvarskom jezeru - lokacija budućega ljetnog kina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U nekadašnjim kinodvoranama na području Gorskoga kotara već odavno nema filmskih predstava, no u njima će Gorani i njihovi gosti moći uživati tijekom ovoga ljeta, zahvaljujući projektu ljetnoga kina kojeg Općina Lokve, uz potporu Primorsko-goranske županije, želi realizirati na osebujnoj lokaciji.

Kako je za lokaciju ljetnog kina odabrana plaža Lokvarskoga jezera, projekt je zanimljiv iz više razloga. Filmsko platno bit će smješteno na vodi, odnosno plutajućoj splavi, a one će dijelom, osim obale, biti iskorištene i za uređenje gledališta, pojašnjava direktorica turističkog ureda Općine Lokve Đurđa Malnar.

S turističke strane, cilj je jasan - želi se goste koji tijekom dana koriste plažu jezera zadržati da na toj lokaciji ostanu i u večernjim satima.  Da je takvo što moguće, Lokvarci su posljednjih godina potvrdili manifestacijom "Opera na jezeru", a glazbeni program žele obogatiti i sadržajima poput večeri klapske pjesme.

Projekt ljetnoga kina nije u Općini Lokve osmišljen slučajno. Naime, zbog prirodnih ljepota (jezero, spilja Lokvarka, izletište Golubinjak) lokvarsko je područje posljednjih godina često odredište filmskih ekipa, a najpoznatiji projekt svakako je bio snimanje kadrova za akcijski film "The Lake" ("Jezero"), planetarno  popularnog redatelja Luca Bessona.

Vratimo li se u nešto dalju prošlost, valja se prisjetiti da su prije četiri i pol desetljeća upravo Lokve bile u žarištu filmske priče popularnog serijala "Kapelski kresovi". Kad se sve zbroji, jasno je zašto se Lokvarci nadaju da bi i svojevrsna inačica filmskog turizma mogla postati dio njihove ponude i donijeti koristi za sve koji sudjeluju u podjeli "turističkog kolača". Poslušajte prilog Nenada Lučića:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.