Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pripremljen županijski proračun za 2017.: bit će malo "tanji"

07.11.2016.

13:05

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun Primorsko-goranske županije za iduću godinu je pripremljen i danas je tema županovoga kolegija. Prijedlog će se naći već na idućoj sjednici Županijske skupštine. Sve je spremno za uvođenje širokopojasnoga interneta u Gorskome kotaru.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nastavku tjedna svoj će ured preseliti u Primorsko-goransku županiju. Prema najavama, sutra će se tijekom jutra sastati sa županom i riječkim gradonačelnikom te pročelnicima odjela PGŽ i Grada Rijeke, kao i s nadbiskupom te rektorom Sveučilišta u Rijeci. Tijekom poslijepodneva, predsjednica će u uredu PGŽ u Slogin kuli razgovarati s predstavnicima građanskih udruga. Već od srijede, ured seli  u Gorski kotar, u delničku vojarnu. Predsjednica će tijekom tri dana obići Čabar, Vrbovsko i Delnice, najavljeno je jutros u Županiji.

Kako je najavio župan Zlatko Komadina, konsolidirani proračun u koji su uključene sve županijske ustanove iznosi 733 milijuna kuna, a uži županijski proračun predviđen je na 314 milijuna kuna. "Razina je slična početnoj prošle godine, nešto malo manja", rekao je župan te dodao da je proračun oprezno planiran, u dobroj vjeri da će ministar Marić ispuniti svoja obećanja da se proračun neće smanjivati.

Primorsko-goranska županija raspodijelila je 70 tisuća kuna za pokroviteljstva 19 kulturnih i sportskih događanja odabranih javnim natječajem. Iznosi potpora su od 2,5 do 6 tisuća kuna, a raspon je šarolik - od creskih filozofskih dana, susreta invalida u Lipi do potpore putovanja sportaša u Rim, Dubai ili Argentinu. 

Pročelnik za razvoj Ljudevit Krpan novinare je izvijestio i da je Županija pomogla gradovima i općinama u pripremi projekata energetske učinkovitosti te da je za natječaje fondova Europske unije za uvođenje širokopojasnoga interneta u Gorskome kotaru već spremno 26 projekata. Stoga Ministarstvo prometa poziva da PGŽ odaberu za pilot-projekt e-županije te raspiše natječaj kako bi se Županija mogla kandidirati i početi ostvarenje pripremljenih projekata.

Projekti energetske obnove javnih ustanova, najviše škola i domova zdravlja, bit će predstavljeni u četvrtak u Vukovaru, na sastanku koji je s predstavnicima svih županija sazvala ministrica regionalnoga razvoja Gabrijela Žalac, najavio je još Krpan. Poslušajte izjave Zlatka Komadine i Ljudevita Krpana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.