Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:20 / 25.12.2015.

Autor: Hina, Tatjana Sandalj

Priroda i Božić: božićni pun mjesec poslije 38 godina, vrlo toplo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U velikom dijelu srednje i južne Europe, umjesto snijega - na Božić sunce. A čim ono zađe, eto hladnog mjeseca, punog na Božić, po priopćenju NASA-e, prvi put poslije 38 godina. Idući ćemo čekati 19 godina.

Na Zavižanu na Božić temperatura je dosegnula 7°C. U Opatiji je i u zraku i u moru 13°C. U Malinskoj je toliko u zraku, a more je stupanj toplije. U Rijeci je 14°C izmjereno u 15 sati. Zahlađenje - tek slutnja na vidiku. Prognoza vremena dostupna je ovdje. 

Svima koji prate događaje na nebu dodatan dar danas je pun mjesec. Po NASA-i, puni mjesec se na Božić posljednji put pojavio 1977. godine, a idući će biti 2034. godine. Ovo je 13. puni mjesec ove godine jer su u srpnju su bila dva. 

Mijena je počela u 12:13, znaju oni koji drže Mjesečevu dijetu. Božićni mjesec pojavit će se s prvim sumrakom i sijat će u punom sjaju bro poslije zalaska sunca, a sunce u Rijeci zalazi u 16:24. Ovo je prvi pun mjesec koji dolazi nakon kalendarskog početka zime i zato ga zovemo hladnim ili hrastovim mjesecom. 

Što se temperatura tiče, zbog dotoka toplog zraka iznimno je toplo i na inače hladnom istoku Rusije. Na čak 10 stupnjeva u Moskvi, biljke i cvijeće su procvjetali. Za Božić neuobičajeno vrijeme vlada i na suprotnom kraju Sjeverne polutke,  s druge strane Atlantika. U Njujorku se iznimno toplom vremenu i suncu za ovo doba godine ljudi čude ili uživaju u njemu, kao turisti koji umjesto zimskih jakni nose kratke hlače. Termometri na pročeljima zgrada pokazuju čak 21 stupanj, premašujući dosadašnjih rekordnih 13 stupnjeva na Badnjak 1988. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.