Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prisjećamo se osnivanja prve antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i Europi

22.06.2017.

07:36

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je antifašističke borbe. Obilježava se u spomen na osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugome svjetskom ratu - Prvoga sisačkog partizanskog odreda, koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovici pokraj Siska.

Dan antifašističke borbe na području Primorsko-goranske županije obilježava se na više mjesta, a posebice na Tuhobiću i Lukovu u Vinodolskoj općini. Dinko Tamarut, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, kaže da će se na brojnim spomen-obilježjima položiti vijenci i zapaliti svijeće.

Ovaj dan obilježava se u sjećanje na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovici kod Siska osnovan prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji kodnog naziva Operacija Barbarossa. Time je poništen Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između dviju sila. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti i iz grada se povlače najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.

Osnivanje sisačkoga odreda označilo je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500 tisuća hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230 tisuća boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Poslušajte što o važnosti ovoga državnog praznika kaže Dinko Tamarut:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.