Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:28 / 26.03.2019.

Autor: Hina

Priveden i predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan

Maksimilijan Percan u pratnji policije prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Maksimilijan Percan u pratnji policije prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Među uhićenima u akciji koju provodi riječki PNUSKOK i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je i predsjednik Uprave 3. maja, Maksimilijan Percan koji je u 17 sati i 15 minuta u pratnji policije prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Zbog opsežnosti i složenosti kriminalističkog istraživanja u Rijeci je ustrojen Stožer iz kojeg se sve koordinira. Do 17 sati obavljene su pretrage svih 15 radnih prostora, domova i drugih prostora, ali se nastavljaju ispitivanja osoba koje će još potrajati. Nakon što policija obavi ispitivanja, svi će uz kaznenu prijavu biti dovedeni pritvorskom nadzorniku u Rijeci. Kriminalističko istraživanje u ovom predmetu se nastavlja.

Priveden je i bivši predsjednik Uprave Gianni Rossanda koji je u 15:07 prepraćen u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Bivši predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda i njegov prethodnik, dugogodišnji predsjednik uprave Anton Brajković danas nešto prije dvanaest sati uhićeni te su, skrivajući dokumentima lice, u pratnji dvojice interventnih policajaca prevezeni na ispitivanje. Prethodno su djelatnici riječkog PNUSKOK-a pretresli Brajkovićevu obiteljsku kuću i garažu u Rabarovoj ulici na Vidikovcu u Puli te Rossandin stan u Ulici Valsaline.

Upravo je dugogodišnji predsjednik Uprave pulskog Uljanika Brajković nakon provedene privatizacije i dokapitalizacije Uljanika i u jeku procesa preuzimanja riječkog 3. maja, u travnju 2013. godine iznenadio svojim odstupanjem s te funkcije. Na izvanrednoj skupštini dioničara na kojoj je imenovan novi nadzorni odbor, Brajković je tada zatražio razrješenje s dužnosti. Slijedom toga, novi nadzorni odbor postavio je novi tim pa je tako Brajkovića nasljedio dotadašnji financijski direktor Uljanika Gianni Rossanda, a u upravu su postavljeni još Marinko Brgić i Veljko Grbac.

Brajkoviću je inače mandat redovno završavao tek za nešto više od dvije godine, no skupštini je pojasnio "kako je vrijeme da se povuče, u 67. godini života i 42 godine provedene u Uljaniku". "Prepuštam kormilo mlađim snagama. To su osposobljeni ljudi koji su godinama bili dio mog poslovnog tima, koji su i dosad vodili Uljanik i dobro poznaju situaciju", izjavio je tada Brajković.

Među 12 osoba obuhvaćenih akcijom su i Dragutin Pavletić, nekadašnji direktor Uljanik Plovidbe, Marinko Brgić, bivši član Uprave Uljanika, Veljko Grbac, bivši član uprave Uljanika te bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić.

"Vjerujem da su meta kriminalističkog istraživanja upravo bivši direktorima društava i bivši članovi uprave. Već sam jutros primjetio ispred Uljanika pripadnike interventne policije. Nisam znao o čemu se radi, no drago mi je čuti da su se stvari počele razvijati, da se počelo rješavati ono na što smo upozoravali. Nadam se da će netko dogovarati za nastalu situaciju", poručio je novinarima predsjednik šrajkaškog odbora Boris Cerovac. Dodao je da s druge strane nije zadovoljan jer su se, kako je rekao, "neke stvari mogle puno ranije dogoditi pa bi danas radnici bila na svojim radni mjestima". "Nažalost, tu smo jer pojedinci nisu vodili brigu o Uljaniku", zaključio je Cerovac.

U akciji je, prema informacijama iz MUP-a, angažirano više od stotinu policajaca, koji će tijekom današnjeg dana izvršiti pretrage domova i ureda osumnjičenih. Poslušajte prilog Neve Funčić:

Uhićenja u Uljaniku i 3. maju, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.