Hrvatski radio

Radio Rijeka

Probijena je druga cijev tunela Učka!

18.09.2023.

11:58

Autor: Neva Funčić

Druga cijev tunela Učka

Druga cijev tunela Učka

Foto: - / Pixsell

Na svečanom obilježavanju proboja druge cijevi tunela Učka sudjelovao je predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima.

Izgradnja druge cijevi tunela Učka dio je nastavka izgradnje punog profila dionice Vranja - Tunel Učka. U sklopu projekta će se izgraditi osam kilometara dionice, što uključuje drugi trak od čvora Vranja do portala Kvarner te 5 630 metara druge cijevi tunela Učka.


Nakon nešto manje od tri godine od početka radova, koji su počeli u prosincu 2020., u ponedjeljak 18. rujna je održana svečanost proboja druge cijevi tunela Učka. Tunel je dug više od 5 600 metara, a posljednji dio je probijen u prisustvu brojnih uzvanika, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković u pratnji ministra prometa i potpredsjednika Vlade Olega Butkovića te predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.


Nakon probijanja druge cijevi, slijedi opremanje tunela Učka najsuvremenijom opremom za protupožarnu zaštitu, ventilaciju i upravljanje prometom, što bi trebalo biti završeno tijekom iduće godine. Očekuje se da bi druga cijev tunela Učka trebala biti puštena u promet tijekom iduće godine.


Ovaj veliki zahvat uključuje radove i na istarskoj i na kvarnerskoj strani. U gradnji su vijadukti iznad rijeke Mirne i Limske Drage te izgradnja punog profila autoceste od Matulja do tunela Učka. Od ljeta 2025. trebao bi biti potpuno dovršen Istarski ipsilon, a Istra bolje povezana s Primorsko-goranskom županijom i ostatkom Hrvatske.


Direktor Bina Istre Dario Silić, ministar Oleg Butković i premijer Andrej Plenković:

Druga cijev tunela Učka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.