Hrvatski radio

Radio Rijeka

Problem divljači u urbanim sredinama

26.01.2022.

11:53

Autor: Neva Funčić

Divlja svinja

Divlja svinja

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

Izvješće o stanju lovstva i problem divljači u urbanim sredinama naći će se sutra u Opatiji na dnevnom redu 7. sjednice Županijske skupštine Primorsko-goranske županije. Proteklog tjedna u Dobreću iznad Lovrana veprica je napala i teško ozlijedila čovjeka. Ne ponovilo se, priča ozlijeđeni Borut Hofbauer.

Naime, prema važećem zakonu, lovci u naseljenom mjestu ne smiju organizirati odstrel divljači. A onda što? Meni su preporučili da u šetnji nosim zviždaljku.

ozlijeđeni Borut Hofbauer

Prošle srijede, 19. siječnja poslijepodne oko 17 sati, nedaleko kuća u Dobreću Boruta Hofbauera napala je divlja svinja. Veprica je branila mlade, a Borut se još uvijek oporavlja.


Borut je s psom krenuo u šetnju te je na petstotinjak metara udaljenosti od svoje kuće ugledao tri mala vepra nakon čega je stao i poželio krenuti natrag. Prije nego što mu je to pošlo za rukom dobio je snažan udarac u desni bok koji je bio toliko silovit da ga je odbacio metar i pol u dalj te oborio na pod. Veprica je zatim nasrnula drugi put pri kčemu ju je Borut uspio uloviti za kljove te je uslijedilo hrvanje pri kojem je Borut zadobio brojne ubodne rane čekinjama. Od krvarenja je gubio snagu te je u jednom trenutku bio primoran posustati u hrvanju te se predati sudbini. Veprica je, vjerojatno zbog brige za mladunčad, također odustala od daljnje borbe.


Poslušaje što se dogodilo:


Borut Hofbauer

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.