Hrvatski radio

Radio Rijeka

Problemi 3. maja i Uljanika prijete krahom gospodarstva PGŽ-a i Istre

14.06.2018.

18:19

Autor: Blanka Uzelac, Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Tisuću radnika 3. maja odazvalo se danas pozivu sindikalista na skup u riječkome škveru kako bi doznali kakva budućnost čeka to riječko brodogradilište. Predstavnici uprave Uljanika na skup radnika nisu došli.

Nerješavanje problema Uljanika značit će krah gospodarstva Primorsko-goranske i Istarske županije, upozorio je danas u Hrvatskome saboru Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a. "Izdavanjem jamstava za kredit problemi brodogradilišta 'Uljanik' i '3. maj' nisu riješeni. Jamstva predstavljaju tek početak rješavanje problema koji, ako ne bude riješen ili se ne riješi na pozitivan način, može značiti gospodarski krah Primorsko-goranske i Istarske županije", upozorio je Grbin. Podsjetio je da je EK sredinom siječnja odobrila izdavanje državnih jamstava za kredit Uljanik grupi u iznosu od 96 milijuna eura. Jamstva su vezana rokom od šest mjeseci, do izrade plana restrukturiranja, o kojemu, istaknuo je Grbin, ni zastupnici ni građani niti radnici ne znaju gotovo ništa. "No ono što znamo jest da ponovno postoje problemi s isplatom kooperanata i isplatom plaća te da postoji plan koji uključuje otpuštanje velikog broja zaposlenih u Puli i Rijeci", upozorio je. Grbin je zato od Vlade i Uprave zatražio da obavijeste javnost u kojem smjeru ide plan restrukturiranja, imamo li pozitivne odgovore od Europske komisije i hoće li restrukturiranje proći, te što Vlada namjerava učiniti ako ono ne prođe. (Hina)

Sindikalisti ističu da škver radi sa smanjenim kapacitetom, u fazi crne metalurgije obilježili su godinu dana nerada, a radnicima je danas isplaćena plaća iz, kako kažu u sindikatu, minimalne likvidnosti Uljanik grupe. Uljanik je i dužan 3. maju, i to 523 milijuna kuna pozajmica, a rok isplate se bliži, ističe predsjednik Radničkog vijeća te predstavnik radnika u Nadzornom odboru, a ujedno i sindikalni povjerenik metalaca Hrvatske Juraj Šoljić.

"I 3. maj je dužan, i to kooperantima i dobavljačima oko 180 milijuna kuna, ali i dalje ostaje nejasno gdje je prije nekoliko godina nestalo 313 milijuna kuna, novac koji je takodjer iz 3. maja otišao Uljaniku", kaže Šoljić, dodajući kako to istražuje i DORH.

Zbraja koliko je ukupno novca otišlo u pulski Uljanik: "Da je 3. maj raspolagao s tih 840 milijuna kuna koji su iz našeg škvera prebačeni u Uljanik, mi bismo sada tražili novoga vlasnika. 3.maj bi bio dobra udavača, svi bi imali posla, a kooperanti i dobavljači bi za nas bez problema radili", zaključio je Šoljić.

3. maj kao dio Fincantierija?

Postoji mogućnost za samostalno poslovanje 3. maja u okviru mogućeg strateškog partnerstva s talijanskim Fincantierijem, ali prethodno je potrebno restrukturirati Uljanik, rekao je Zlatko Komadina na aktualnom satu Županijske skupštine, odgovarajući na vijećnička pitanja. Podsjetio je da je restrukturiranje 3. maja već obavljeno i dodao da je za taj proces bilo odobreno više od 800 milijuna kuna, a dio tog novca završio je u Uljanik grupi.

Uljanik grupa ima novca za isplatu plaća i u Puli i u Rijeci, naglasio je Komadina, ali nema za materijal te radnici 3. maja zbog toga ni ne rade. Apelirao je na resorno ministarstvo i upravu Uljanika da odgovorno riješe nastale probleme.

Poslušajte izvještaj Blanke Uzelac sa sindikalnog skupa te izjavu Zlatka Komadine s aktualnog sata Županijske skupštine:

Galerija
Sindikalisti zajedno (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Juraj Šoljić (Foto: Goran Kovačić / Pixsell), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.