Hrvatski radio

Radio Rijeka

Problemi s provođenjem besplatnog obroka za učenike u osnovnim školama

08.01.2023.

12:27

Autor: HINA

Školski obrok

Školski obrok

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod upozorio je da je mjeru osiguranja besplatnih obroka osnovnoškolcima nemoguće provesti u zadanom roku i pozvao Vladu da odgodi njezinu provedbu u svim školama u kojima nisu osigurani odgovarajući uvjeti.


Preporod u priopćenju tvrdi kako je osiguranje tzv. besplatnih obroka svim osnovnoškolcima "najveća improvizacija unatrag nekoliko desetljeća u školstvu", jer je svakome tko iole poznaje prilike u školama jasno da u svega nekoliko tjedana nije moguće stvoriti uvjete za provedbu tako složene organizacijsko-kadrovsko-financijske operacije već od 9. siječnja.


Probleme dijele na one koje nije moguće riješiti u nekoliko tjedana - kao što su osiguranje kuhinjskog i blagovaoničkog prostora i doprema hrane iz škole u školu i iz matične škole u područne; te na one koji su rješivi u nekoliko mjeseci, kao što su provedba postupka javne nabave; zapošljavanje kuharica, pomoćnih kuharica i spremačica; nabava neophodne opreme i inventara; promjena organizacije rada škola; reguliranje novih obveza nastavnom i nenastavnom osoblju; nova organizacija učiteljskih dežurstava; zbrinjavanje viškova hrane; prilagodba vrste hrane učenicima sa zdravstvenim poteškoćama i sl.


Sindikat smatra kako prosvjedne vlasti "uporno guraju glavu u pijesak tvrdokorno ustrajući u obrani neobranjivog" i poziva Vladu, a napose njezina predsjednika, da donese u ovom trenutku jedinu ispravnu odluku - odgodu podjela obroka, u skladu s procjenom ravnatelja i školskog odbora, u svim školama gdje ne postoje uvjeti za pružanje obroka propisane kakvoće pod podjednakim uvjetima za sve učenike.


Poslušajte:Besplatni obroci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.