Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pročišćivač otpadnih voda kao jamstvo zaštite vodotoka u dolini rijeke Kupe

04.12.2016.

14:54

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon lani dovršene rekonstrukcije Supilove ulice, središnje i najduže prometnice u Delnicama, učinjen je važan iskorak prema priključenju velikog broja građana na sustav kanalizacijske odvodnje. Ove su godine u Delnicama nastavljeni radovi na pročistaču otpadnih voda.

Sredinom ljeta su na delničkome pročistaču dovršeni svi radovi potrebni za postupno puštanje uređaja u probni rad, kaže direktor poduzeća Komunalac iz Delnica Boro Tomić

Početkom kolovoza smo na pročistaču započeli s pokusnim radom tzv. predtretmana, a već u rujnu je aktiviran i drugi od tri stupnja pročišćavanja u SBR bazenima. Upravo prije nekoliko dana započeo je i pokusni rad zadnjeg segmenta toga uređaja, odnosno linije za obradu mulja, gdje se izdvaja kruta tvar koja se potom odlaže, pojašnjava Tomić.

Izgradnja pročistača znači da će stanovnici Delnica priključeni na sustav u ne tako dalekoj budućnosti morati plaćati još jednu komunalnu uslugu, no visinu cijene je, kaže Boro Tomić, zasad nemoguće procjenjivati

Mi ćemo tijekom jednogodišnjeg pokusnog rada uređaja doći do točnih podataka o troškovima pročišćavanja. Svi potrošači u Delnicama gdje je izgrađena kanalizacijska mreža morat će se priključiti na kanalizacijsku mrežu, a nakon njihovog spajanja imat ćemo točnu visinu troškova i način formiranja cijene, dodaje Tomić.

Bude li se sve odvijalo planiranom dinamikom, stanovnici Delnica priključeni na sustav bi početkom 2018. godine mogli dobiti prve uplatnice za uslugu sakupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, ali i veliko jamstvo zaštite vodotoka u dolini rijeke Kupe. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.