Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prodajom slikovnice Tine Gams Fučić nabavljen UZV uređaj za Dječju bolnicu!

22.04.2021.

14:50

Autor: HRT - Radio Rijeka

Tina Gams Fučić presretna je ishodom humanitarne akcije (Foto: privatna)

Tina Gams Fučić presretna je ishodom humanitarne akcije (Foto: privatna)

Foto: - / -

Prije 14 dana, autorica slikovnice "Sjajne poruke za djecu i odrasle" Tina Gams Fučić, pokrenula je akciju "Svi skupa za Kantridu" za kupnju mobilnog ultrazvučnog aparata za Dječju bolnicu KBC-a Rijeka. Ručno nacrtana slikovnica oduševila je čitatelje, pa se rasprodala u 14 dana!

Autorica je sretna što će se s prikupljenih 60 000 kuna moći kupiti prijenosni ultrazvučni aparat za bolnicu Kantrida "Philips Lumify UZV", koji iu SAD-a na Kantridu stiže za mjesec dana.

"Radi se o digitalnom kompaktnom malom uređaju koji se može vrlo lako donijeti do bolesničkog kreveta, što je osobito važno za djecu koja su teže bolesna ili im treba hitna ultrazvučna pretraga. Uređaj podržava i funkcije pohrane slika, prijenosa podataka i ispisa," tumači predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka prof. dr. Jelena Roganović i dodaje kako je iznenađena i oduševljena brzinom kojom se iznos uspio skupiti te se u ime djece najljepše zahvalila.

"Proizvođač nas je obavijestio da je od prošlog tjedna na Lumify uređaju dostupna i nadogradnja s protokolom za UZV pluća, baziranim na anatomskoj inteligenciji koja prepoznaje B-linije i sumira ih u lako preglednom izvještaju. Uz brojne primjene u brzoj dijagnostici i hematologiji, Dječja bolnica Srebrnjak upotrebom Lumify uređaja (prema riječima dr. Natka Becka, Voditelja Odjela radiologije) smanjila je broj RTG snimaka pluća kod djece za više od 60 posto, prilikom čega je veliki broj mladih liječnika educiran u osnovama rada s UZV-om," istaknula je autorica slikovnice Tina Gams Fučić

"Ne znam, ustvari, što me više usrećuje - djeca koja nose moju slikovnicu u krevet i oduševljeno zaranjaju među stranice, naježena koža i suze ganuća roditelja koji su se prepoznali u pjesmi, to što se pokrenulo toliko pozitivne energije, ili to da mi se ostvario moj velik san - da smo uspjeli skupiti baš kompletan iznos", kaže Tina.

"Nema predaje, život će nam biti lijep samo ako ćemo biti čovjeku - Čovjek. U svima nama tinja ljubav, moramo samo maknuti zavjese i zidove do nje. Najljepše zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su pomogli donacijama, kao i Primorsko-goranskoj županiji te Tiskari Zambelli bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, a svakako zahvalu zaslužuju i brojni mediji koji su podržali ovu akciju", izjavila Tina Gams Fučić. 

Razgovor s autoricom, kojim je i Radio Rijeka dala svoj doprinos ovoj humanitarnoj akciji, možete pročitati i poslušati na ovom linku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.