Hrvatski radio

Radio Rijeka

Produženi vikend - hoće li gužve na granicama biti manje?

30.04.2017.

12:03

Autor: Josip Krmpotić, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li i ovoga produženog vikenda na našim granicama gužve biti veće nego prethodnih? Hrvatska i Slovenija postigle su dogovor s Europskom komisijom, kojim bi se dugotrajna čekanja trebala izbjeći. Je li zaista tako - saznat ćemo ovih dana.

Četiri dana odmora u Sloveniji sigurno će dodatno uljepšati hrvatsku turstističku sliku. I prošli vikend bio je više nego dobar, a već je Uskrs to dao naslutiti.  Veseli respektabilan dolazak Slovenaca i Talijana, govori direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov: u prva četiri mjeseca bilježi se čak 23 posto više noćenja Talijana, dok su turisti iz Slovenije na otprilike istome broju kao i prošle godine.

Susjedi Slovenci nisu radili u četvrtak, u petak su bila zatvorena vrata škola. Brojni među njima na hrvatskoj obali imaju vikendice ili kamp-kućice, govori urednik Radio Univoxa iz Kočevja Tomi Gavranič. Tako i na graničnim prijelazima različito stanje: Petrina i Brod na Kupi najbrži, na Rupi i Pasjaku ipak nešto više prometa. Peršić Živadinov govori da je prošloga vikenda bilo za petinu više Talijana.

No dogovor je postignut: hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom u Bruxellesu su utvrdili da će se sa sustavne kontrole prijeći na ciljanu čim čekanje na granicama bude dulje od 15 minuta. Taj se dogovor praktički može primjenjivati - od danas! Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.