Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prof. Hromadžić: Svako nasilje je i simptom sistemskih obilježja vremena

01.03.2019.

12:56

Autor: Hina

Kuća na Pagu s čijeg je balkona otac bacio svoje četvero maloljetne djece (Foto: Dino Stanin / Pixsell)

Kuća na Pagu s čijeg je balkona otac bacio svoje četvero maloljetne djece (Foto: Dino Stanin / Pixsell)

Foto: - / -

Nasilni čin oca prema njegovo četvero maloljetne djece na Pagu, koji je zgrozio javnost, uz svoju partikularnu posebnost odraz je sistemskih obilježja vremena, smatra kulturalni teoretičar i izvanredni profesor s riječkog Filozofskog fakulteta Hajrudin Hromadžić.

Nasilje u obitelji i društvu naravno nije nova pojava, no ono što svakako treba imati u vidu kada ga se pokušava razumjeti i interpretirati kao ozbiljan problem jesu kontekstualne okolnosti, specifičnosti epohe u kojoj se svaki takav slučaj pojavljuje.

Drugim riječima, kaže Hromadžić, svaki taj pojedinačni primjer nasilja istovremeno je, uz svoju partikularnu posebnost, i odraz ili simptom sistemskih obilježja vremena.

U konkretnom slučaju to su tranzicijske okolnosti popriličnog društvenog beznađa, besperspektivnosti, ekonomske nejednakosti, neimaštine i nezaposlenosti, retradicionalizacije i repatrijarhalnosti društva.

Nasilje za medije utrživa roba

Kad je riječ o medijima, za njih je nasilje utrživa roba, idealan sadržaj u duhu tabloidnog žurnalizma i kulture senzacionalizma.

To je klasičan primjer apsolutne dominacije žanra crne kronike u medijskom mainstreamu, pri čemu se takve teme najčešće obrađuju s viškom emocionalnosti, a manjkom racionalnih prosudbi i analiza, kaže Hromadžić .

Primjer kako bi to moglo biti adekvatno tretirano jest, primjerice, stavljanje permanentnog naglaska na propuste u pravosuđu u kontekstu "slučaja Daruvarac", a ne medijska pornografizacija zločina u vidu neprimjerenog iznošenja viška monstruoznih detalja, recimo "koliko ju je puta iscipelario na tlu, a koliko ju je puta dohvatio šakama".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.