Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prof. Lušić: "Ako često konzumiramo med, morali bismo imati svog pčelara!"

26.10.2020.

14:19

Autor: Nenad Lučić

Foto: Udruga pčelara PGŽ-a

Foto: Udruga pčelara PGŽ-a

Foto: - / -

Vrijeme je potražnje za namirnicama koje jačaju imunitet, a med se nalazi pri vrhu liste takvih prehrambenih proizvoda. Kakvu kvalitetu nude pčelari iz naše županije i drugih dijelova Hrvatske, moglo se saznati na završnoj svečanosti 14. izdanja manifestacije "Zlatno ulište" u Staroj Sušici.

Profesor riječkoga Medicinskog fakulteta te predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda Dražen Lušić ističe kako se ove godine u sklopu Zlatnog ulišta na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci analiziralo 39 uzoraka raznih vrsta meda. To je, pridodaje, manje nego ranijih godina i dio uzroka svakako treba pripisati okolnostima koje su posljedica klimatskih promjena.

Međutim, kvaliteta je neupitna, o čemu govori podatak da je točno trećina uzoraka, odnosno njih 13, nagrađeno zlatnim odličjem. Kako je većina njih prispjela iz Primorsko-goranske županije, i ove se godine potvrdilo da je riječ o jednom od za pčelarstvo najperspektivnijih dijelova Hrvatske.

Ipak, količine onih najvrjednijih vrsta, poput meda od kadulje i meduna, manje su od željenih, no to ne znači da će potrošači biti uskraćeni za njihov okus. Godina obilježena koronakrizom ostavila traga je i na pčelarstvu, posebno u proljetnom razdoblju seljenja košnica, koje se poklopilo s vremenom lockdowna.

Neovisno o proizvedenim količinama, med hrvatskih pčelara uvijek pronalazi puteve do kupca, i problema oko tržišnog plasmana nema. Veći je problem, upozorava prof. Lušić, pokušaj prevare potrošača te u širokoj prodaji učestala pojava lažnih proizvoda na koje se stavlja etiketa meda.

Najčešći takav slučaj vezan je uz aromatiziranje raznih vrsta sirupa s eteričnim uljima kadulje, lavande, ružmarina ili citrusa. Najbolji način obrane od toga jest kupovati med od onih koji se doista bave pčelarstvom. Naime, većina ljudi odabire svoga stomatologa i frizera, pa ako često konzumiramo med, ima li išta logičnije nego odabrati svog pčelara, zaključuje prof. Dražen Lušić. Poslušajte prilog:

Zlatno ulište, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.