Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proglašena prirodna nepogoda za Brod Moravice: šteta oko milijun kuna

12.06.2019.

13:14

Autor: Hina, Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je danas prirodnu nepogodu za Općinu Brod Moravice, zbog velikih šteta uzrokovanih jakom tučom, koja je jučer pogodila šire područje te općine, stoji u priopćenju.

U priopćenju Županijske uprave navodi se da je, prema procjeni Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, u pitanju ukupna šteta oko milijun kuna, što čini 36 posto izvornih prihoda proračuna Brod Moravica za proteklu godinu, te da su ispunjeni uvjeti iz Zakona o ublažavanju i otklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

"Stoga je župan Komadina, na prijedlog općinskog načelnika Brod Moravica, proglasio prirodnu nepogodu za to područje i obvezao Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da tu odluku unese u Registar šteta," naveli su iz Županijske uprave.

Za razliku od najmanje goranske općine, u većini susjednih i samo desetak kilometara udaljenih sredina oborina gotovo da i nije bilo. Nakon prohladnog te povremeno i snježnog svibnja, činilo se da će lipanj Goranima donijeti povoljnije vrijeme, no načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković danas zbraja štete od tuče i nevremena.

"Ova godina i tako nije bila obećavajuća za poljoprivredu urod, no nakon ove tuče najvjerojatnije više ničega neće biti na njivama. Vjerojatno nema automobila, koji je ostao parkiran na otvorenom, a da nije ozbiljnije nastradao, a najviše su stradala krovišta obiteljskih kuća. Pokušajte zamisliti kakva se poplava događa u stanu kada iznad njega pod naletima oluje pukne tridesetak crijepova", rekao je načelnik Crnković.  

Zbog tuče i poplave je velikim dijelom besanu noć imala obitelj Miroslava Lasića. "Na krovištu mi je potuklo sav crijep, pa su mi u stanu kuhinja, kupaona, spavaća soba i dnevni boravak bili puni vode", rekao je nam Miroslav. Pod dojmom šokantnih prizora i posljedica nevremena i danas je Anton Mace. "Tuča je i dosad bilo, ali promatrati tuču s komadima leda veličine šake, to je doista nevjerojatno. Štete su vidljive na automobilu, a ostalo još nisam pregledao", kaže Anton. 

Oštećenja su vidljiva i na jednom od najstarijih sakralnih objekata u Gorskom kotaru, brodmoravičkoj crkvi Svetog Nikole. "Palo je dosta crijepa, a mještani mi javljaju da se to dogodilo i na crkvama u okolnim naseljima. Dakle, ista stvar na više mjesta, pa će u materijalna šteta biti velika", rekao je župnik Tomislav Ravnjak. 

Tijekom olujnog nevremena znatno je oštećena i cesta koja povezuje dva najveća naselja općinskog područja Brod Moravice i Donju Dobru, a tu i ostale posljedice lokalna samouprava s najskromnijim proračunom u Gorskom kotaru sasvim sigurno neće moći sanirati sama. Poslušajte prilog i razgovor s načelnikom Dragutinom Crnkovićem:

Posljedice goranskog nevremena, pripremio Nenad Lučić

Crnković o goranskom nevremenu, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.