Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prognoza: kišan prvi dio godine, lijepo ljeto, suha i topla jesen

30.12.2017.

12:54

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Možemo očekivati da će tijekom prvih pet mjeseci iduće godine biti prilično kišovito i vjetrovito s puno juga, a stabilizaciju vremena treba očekivati tek u lipnju - tako tvrdi pučka meteorologija zabilježena u Lokvarskom kalendaru.

Udruga Ljubitelja lokvarskih starina iz Lokava, u Gorskom kotaru, ovih je dana tiskala tradicionalni kalendar čiji izrađivači uz pomoć brojanica, odnosno zanimljive metode pučke meteorologije, objavljuju prognozu vremena za narednu godinu.

Brojanice nalažu da se tijekom dvanaest prosinačkih dana između blagdana sv. Lucije i Božića detaljno prate obilježja vremena, na temelju čega se izrađuju predviđanja za svaki mjesec nadolazeće godine. 

Ovogodišnji prosinac u Gorskom kotaru donio je učestale te nagle vremenske i temperaturne promjene, pa mnogi zacijelo priželjkuju stabilniji nastavak zime, a možda i raniji nagovještaj proljeća. Takvima brojanice, posebno u veljači, ne donose dobre najave, kaže predsjednica Udruge Mirjana Pleše

Početak godine obilježit će puno kiše i vjetra, prije svega juga, ali nakon smirivanja vremena u lipnju možemo očekivati lijepo ljeto koje će ublažiti sve ono što će, prema brojanicama, donijeti nestalno i ćudljivo vrijeme u prvoj polovici godine.

One koji ne vole kišovitu i maglovitu jesen svakako će zanimati nastavak pučke meteorološke priče, a koja kaže da će jesen biti suha i topla. S vedrinom će stići i prvi mrazevi, ali: "Bit će to dobra i lijepa jesen kakvoj se treba veseliti, kada obrađujemo zemlju i obilje svega donosimo u kuću. Prema kraju godine, uz oborine, očekujemo postupan pad temerature te snijeg oko Božića", tumači Pleše. 

Ne ispune li vremenske prognoze iz brojanica vaša očekivanja tada morate znati da je glavni razlog njihove izrade ponajprije motiviran željom da se taj i drugi dijelovi tradicije sačuvaju od zaborava. Zato nas novi Lokvarski kalendar izgledom posebno podsjeća na bogatu, 160 godina dugu, tradiciju školstva u Lokvama. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.