Hrvatski radio

Radio Rijeka

Program obrazovanja za sve koji žele kvalitetnije raditi s mladima

24.01.2021.

10:46

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: Borna Filić / Pixsell

Foto: - / -

Na Sveučilištu u Rijeci još do kraja siječnja traju upisi u program cjeloživotnog obrazovanja na temu "Mladi u suvremenom društvu". Program je jedinstven u Hrvatskoj i regiji, a interesa za upis ima i iz inozemstva.

Mladi su specifična društvena skupina o kojoj još uvijek najčešće razmišljamo u okvirima pedagogije, dakle najčešće odgojno-obrazovnih zanimanja. Međutim, svaka jedinica lokalne samouprave obavezna je imati službenika koji koordinira rad savjeta mladih. Postoje i broje udruge koje rade s mladima. Muzejski pedagozi koji žele razvijati dobar odnos ustanove s mladom publikom opet su posebna kategorija...

Zakon definira da su mladi društvena skupina ljudi u dobi od 15 do 29 godina. A oni s 15 i oni s 29 nikako ne mogu imati iste potrebe, interese...

Dakle, puno je zanimanja u kojima bi dobro došla specifična znanja kojima bi se mogli utvrditi, pratiti, a onda i kreirati opći društveni te specifični generacijski trendovi. 

Filozofski fakultet iz Rijeke i Institut za društvena istraživanja iz Zagreba pokrenuli su program cjeloživotnog obrazovanja na temu "Mladi u suvremenom društvu" čiji je cilj ponuditi osobama različitih obrazovnih i radnih profila znanstvene alate koji će im pomoći da istraže potrebe i interese mladih te razviju kvalitetnije programe rada s tom društvenom skupinom. 

Nakon prve generacije polaznika, koji su uspostavili brojne suradnje na zajedničkim projektima rada s mladima, program je ponešto izmijenjen i sada je partner u projektu i Sveučilište u Ljubljani. 

Među obaveznim predmetima su, primjerice, sociologija mladih te razvoj građanskih kompetencija mladih, a među izbornima su etika u radu s mladima, mladi i financijska samostalnost te digitalno učenje u radu s mladima. 

Već prvog dana kada je natječaj za upis otvoren stigla je prva prijava, govori voditeljica studija Bojana Ćulum i tumači da je predviđen upis 30 polaznika. Dio će ih biti iz Hrvatske, dio iz Slovenije, a dio je otvoren i za prijave iz inozemstva, pa je stigao i upit iz Litve. Poslušajte više: 

Akademskih kvarat ure: Bojana Ćulum o programu Mladi u suvremenom društvu; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.