Hrvatski radio

Radio Rijeka

Program PoMoZi Da za mentalno zdravlje djece

13.10.2019.

17:43

Autor: Tatjana Sandalj

Pristupi, Podrži i Potakni - pristup koji odrasli moraju naučiti da bi djeca bila mentalno zdravija (Foto: 1045373 / Pixabay)

Pristupi, Podrži i Potakni - pristup koji odrasli moraju naučiti da bi djeca bila mentalno zdravija (Foto: 1045373 / Pixabay)

Foto: - / -

Čak trećina odrasle populacije u godini dana osjetit će poteškoće vezane uz mentalno zdravlje. Među adolescentima takvih je 20 posto. To znači da u razredu od 25 učenika, njih pet se suočava s problemima mentalnoga zdravlja, a samo jedan od njih i dobije stručnu pomoć.

Stručnjaci upozoravaju da polovica svih mentalnih poremećaja počinje prije 14 godine života.

Uz Svjetski dan mentalnog zdravlja, ovoga je tjedna u Zagrebu, a u okviru Mentalfesta i na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, prvi put predstavljen edukativni program Promicanja Mentalnoga Zdravlja Djece PoMoZi Da

Riječ je o programu zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnog zdravlja djece.

Svih koji sada misle: eto još jedne naporne edukacije za učitelje, demantiraju rezultati istraživanja o zdravstvenoj pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih provedeno 2017. godine.

Gotovo svi ili 97,7 posto učitelja i nastavnika spremno je potražiti stručnu pomoć za učenike s problemom u području mentalnog zdravlja, ali se pri tom dvije trećine njih osjeća nesigurno u vlasite sposobnosti pružanja pomoći. Isto istraživanje otkrilo je i na prevladavajuća kriva mišljenja o tome što je štetno, kad je mentalno zdravlje u pitanju, a što nije. 

Cilj projekta PoMoZi Da je osposobiti nastavnike i učitelje da prepoznaju djecu s problemom i pruže im prvu pomoć i podršku što podrazumijeva pažljiv, brižan, suosjećajan pristup i razgovor s osobom. A to je važna životna vještina koja se može naučiti.

Svi odgojno-obrazovni djelatnici koji završe tu edukaciju postati će dio mreže 3P mentora u školama. 3P su: Pristupi, Podrži i Potakni, a zajedno znače: razgovarati s osobom koja pati, a ne s problemom koji se nastoji riješiti!

U fokusu više neće biti samo djeca koja 'negativnim' oblicima ponašanju na sebe skreću pozornost okoline. Program je usmjesen na internalizirane poteškoće, depresivno-anksiozne smetnje, a djeca i mladi s takvim problemima su najčešće ona koja se u grupi ne ističu nego sama nose svoje teško breme i o tome - šute. 

Program PoMoZi Da osmislili su stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s vanjskim stručnjacima, a platforma bi trebala dugoročno povezati odgojno-obrazovne djelatnike, javnozdravstvene stručnjake i medicinare oko zajedničkog cilja - mentalno zdravije populacije mladih. 

Za emisiju "Akademskih kvarat ure" o programu PoMoZi Da govorili su koordinatorica programa iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ljuljana Muslić te Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za jadno zdravstvo Primorsko-goranske županije, jedan od autora i lokalni koordinator projekta, poslušajte:

Akademskih kvarat ure: PoMoZi Da, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.