Hrvatski radio

Radio Rijeka

Program "Zaželi": pomoć u kući starijim i osobama u nepovoljnom položaju

09.10.2019.

13:38

Autor: Nenad Lučić

Žene, uključene u program Zaželi na području Grada Delnica pomažu starijim i drugim korisnicima iz kategorije osoba u nepovoljnom položaju, a uspješno su prošle i program edukacije za njegovateljice (

Žene, uključene u program Zaželi na području Grada Delnica pomažu starijim i drugim korisnicima iz kategorije osoba u nepovoljnom položaju, a uspješno su prošle i program edukacije za njegovateljice (

Foto: - / -

Zbog velikog udjela stanovnika treće životne dobi, poticanja zapošljavanja žena starijih od 50 godina te zemljopisnih i klimatskih uvjeta, program pomoći u kući "Zaželi" od velike je važnosti za područje Gorskog kotara.

Smjernice programa u Općini Lokve najavljene su konferencijom u izletištu Golubinjak, a iskustva dosadašnje provedbe programskih aktivnosti, financiranih novcem Europske unije, danas su, uz ostale dionike projekta, prezentirali i čelnici Grada Delnica.

Na delničkom je području ženama, uključenim u projektnu provedbu, pri Narodnom sveučilištu u Rijeci omogućena dodatna edukacija na poslovima njegovateljice starih i nemoćnih osoba, a nakon uspješnog okončanja izobrazbe, polaznicama su danas svečano uručena priznanja. 

"Programom Zaželi je na području Grada Delnica obuhvaćeno 110 korisnika, a 90 posto čine osobe treće životne dobi. Međutim, u projekt su uključena i djeca romske nacionalne manjine, kojoj se pruža pomoć u socijalnoj integraciji. Projekt kao korisnike obuhvaća i djecu s posebnim potrebama, te osobe s invaliditetom, mlađe od 65 godina. Dakle, uspijevamo obuhvatiti skupine koje ulaze u kategoriju osoba u nepovoljnom položaju", istaknula je voditeljica programa na području Grada Delnica Helena Bolf te dodala da je broj korisnika programa "Zaželi" od početka provedbe do danas udvostručen. Poslušajte: 

Helena Bolf o programu "Zaželi", pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.