Hrvatski radio

Radio Rijeka

Program "Zaželi" spaja brigu o starijima i zapošljavanje žena iznad 50

15.12.2020.

14:55

Autor: Nenad Lučić

Na presici su bili gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, domaćica Nela Jovanović, voditeljica Helena Bolf te ravnateljica Crvenog križa u Delnicama Snježana Krizmanić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radi

Na presici su bili gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, domaćica Nela Jovanović, voditeljica Helena Bolf te ravnateljica Crvenog križa u Delnicama Snježana Krizmanić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radi

Foto: - / -

Program pomoći u kući starijim osobama "Zaželi" provodi se u cijeloj Hrvatskoj, no zbog dobne strukture stanovništva osobito je važan za Gorski kotar jer na njegovateljskim poslovima zapošljava žene u dobi iznad 50 godina.

To je potvrdila i novcem Europske unije financirana provedba prve programske faze na području Delnica, koja je trajala dvije godine i zaključena je konferencijom za novinare. 

U provedbu programa "Zaželi" na području Delnica uloženo je oko dva milijuna kuna europskih potpora, a osim skrbi o starijima, taj je iznos nekima osigurao izlazak na tržišta rada, kaže voditeljica programskih aktivnosti Grada Delnica Helena Bolf.

U dvije godine zaposleno je 12 djelatnica programa "Zaželi", započeo je obilaskom 52 korisnika. Međutim, njihov je broj u jednom trenutku dosegnuo čak 112.    

Zaposlivši se preko projekta "Zaželi", Nela Jovanović je prošla i program izobrazbe za njegovateljicu, a ujedno i pomagala starijima. "Usluge su bile vezane uz nabavu lijekova i hrane, odlaske k liječniku, a u zimskim uvjetima i čišćenje snijega te nošenje ogrjevnog drva", kaže Jovanović. 

Potrebe starijih stanovnika za takvom pomoći postoje i dalje, pa gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ističe kako bi projekt trebalo nastaviti kao sustavni oblik pomoći starijima i zapošljavanja stanovnika. Dok se to ne dogodi, Grad Delnice se, nakon netom započete druge faze, nada i trećem dijelu provedbe programa "Zaželi". Javlja Nenad Lučić:

"Zaželi" u Delnicama, pripremio Nenad Lućić / HRT - Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.