Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proizvodni park Torpedo: 1500 kvadrata suvremenog poduzetničkog inkubatora

22.12.2020.

16:30

Autor: HRT - Radio Rijeka

Proizvodni park nastao je u prostoru bivšeg Torpeda (Foto: Nel Pavletić / Pixsell))

Proizvodni park nastao je u prostoru bivšeg Torpeda (Foto: Nel Pavletić / Pixsell))

Foto: - / -

Od danas Rijeka ima Proizvodni park Torpedo u prostoru nekadašnje poznate riječke tvornice. Na 1500 četvornih metara uređeno je 16 poslovnih prostora, coworking prostora, laboratorij s opremom za 3D skeniranje i printanje te konferencijske dvorane i dvorane za sastanke - sve za poduzetnike.

Proizvodni park Torpedo je nova poduzetnička infrastruktura u Rijeci koja se realizira zahvaljujući uspješnoj prijavi EU projekta "Rekonstrukcija i prenamjena Hale 14 u Tehnološko-edukacijski poduzetnički inkubator Proizvodni park Torpedo", za što su Gradu Rijeci odobrena bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu 19.293.474,63 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 22.691.480,39 kn, a partner u projektu je Riječka razvojna agencija Porin.

Otvaranje ovog inkubatora doprinijet će razvoju poduzetništva i konkurentnosti riječkih poduzetnika, smatra riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i podsjeća je kako Rijeka još od 1996. provodi program poduzetničkih inkubatora, među prvima u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina otvoren je Start up inkubator, a nedavno je potpisan ugovor za bespovratna EU sredstva za uređenje Inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana.

"Ukupno je u protekle dvije godine za projekte namijenjene poduzetništvu osigurano gotovo 152 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a sama ukupna vrijednost projekata iznosi oko 221 milijun kuna", kazao je gradonačelnik Obersnel.

Za Proizvodni park Torpedo iskorišten je prostor bivše istoimene tvornice. Prenamjenom 1.557,34 četvorna metra uređeno je 16 poslovnih prostora, coworking prostora u prizemlju objekta za rad poduzetnika, Tehnološki laboratorij opremljen specijaliziranom industrijskom opremom za 3D skeniranje i 3D printanje te konferencijske dvorane i dvorane za sastanke.

Poduzetnicima je tako stavljen na raspolaganje kvalitetan i atraktivan radni prostor, no najveća vrijednost projekta je suvremena specijalizirana oprema za aditivnu proizvodnju, od pijeska i metala te polimera, kao i oprema za optičko mjerenje s pratećim softverima.

U lipnju je objavljen popis tisuću gradova u svijetu po kvaliteti startup ekosustava, a na kojoj Rijeka konstantno napreduje. Na listi vodeće svjetske platforme za startup ekosustave StartupBlink za 2020. godinu, Rijeka se podigla za 73 mjesta u odnosu na 2019. te se sada nalazi na 461. mjestu na svijetu među tisuću gradova iz stotinu zemalja.

Poduzetnički park Torpedo jedan od prvih ovakvih centara u regiji, koji nudi tehnologiju kako bi se proizvodili prototipovi, poluproizvodi i proizvodi različitih industrija, kaže direktro Razvojne agencije Porin Dario Zorić. "U tehnološkom laboratoriju se može 3D skenerom skenirati bilo koji model te ga potom izraditi putem 3D printanja ili modeliranja iz plastike, metala ili pijeska. Naši inženjeri su educirani za rad na strojevima, i na taj način će omogućiti razvoj prvih prototipova te proizvoda koji klijenti traže. U sljedećoj godini ćemo imati edukacijske programe, gdje će se poduzetnici moći dodatno upoznati s radom na pojedinim strojevima te biti u toku s najnovijom tehnologijama", kazao je Zorić.

Poduzetnici mogu postati korisnici inkubatora kroz natječaje. Tako je na prvom natječaju za prostore, u Poduzetnički park Torpedo ušlo devet poduzetnika, dok će se za nekoliko tjedna raspisati javni poziv za još sedam poslovnih prostora. Što se tiče usluga Tehnološkog laboratorija, svi zainteresirani poduzetnici i obrtnici mogu se javiti Riječkog razvojnoj agenciji Porin svakog dana, i po cijenama povoljnijim nego na tržištu, s inženjerima zaposlenima u inkubatoru pronaći najbolji način kako napraviti što su zamislili.

U Proizvodnom parku Torpedo zaposlena su dva inženjera s kompetencijama za pružanje neophodnih usluga, navodi se u priopćenju Grada Rijeke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.