Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:11 / 28.07.2017.

Autor: Tatjana Sandalj

"Proizvodni park Torpedo" oprema se europskim sredstvima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U nekadašnjoj Hali 14 tvornice Torpedo u travnju iduće godine bit će pokrenuta proizvodnja temeljena na novim tehnologijama. "Proizvodni park Torpedo", tehnološko edukacijski poduzetnički inkubator, bit će uređen s 19 milijuna bespovratnih europskih kuna.

Grad Rijeka kupio je kompleks nekadašnjeg Torpeda u stečajnom postupku za 17 milijuna kuna, a za pokretanje proizvodnje u Hali 14, temeljenoj na novim tehnologijama, dobio je 19,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih fondova. To je 98 posto sredstava potrebnih za pokretanje projekta. 

Predstavljen je projekt Rekonstrukcija i prenamjena postojeće Hale 14 u Tehnološko edukacijski poduzetnički inkubator "Proizvodni park Torpedo" u kojem će poduzetnici-početnici dobiti stručnu i organizacijsku pomoć te mogućnost proizvodnje na najsuvremenijoj tehnološkoj opremi u Europi danas. 

Namjera je, dijelom, preseliti korisnike iz inkubatora na Pehlinu, ali i omogućiti mladim tvrtkama koje izlaze iz Startup inkubatora da pokrenu proizvodnju na suvremenoj opremi, uz stručnu pomoć i bez dodatnih ulaganja.

Grad Rijeka i Riječka razvojna agencija Porin su partneri u projektu kojem je cilj proširiti postojeći sustav poduzetničkih inkubatora u Rijeci. U projekt su uključeni i sveučilišta iz Rijeke i Pule, Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS i STEP RI.

Osim rekonstrukcije hale, na čemu radovi trebaju početi do kraja godine, projekt uključuje, među ostalim, opremanje 3D printerima, CAD softverima te softverima za povratno inženjerstvo i profesionalno industrijsko prijenosno računalo s grafičkom stanicom. Vrijednost specijalzirane opreme je 13.250 tisuća kuna.

Projekt traje 18 mjeseci, a aktivna proizvodnja trebala bi početi u travnju. Poslušajte što o projektu govore direktor Razvojne agencije Porin Ernest Cukrov i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.