Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt "e-županija" dovodi internetsku vezu na rijetko naseljena područja

29.03.2016.

13:57

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sporazum o suradnji u okviru projekta "e-županija" potpisali su, u ime Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i direktor REA-e Kvarner Darko Jardas.

Usmjeren ka razvoju elektroničke mreže koja omogućuje povezivanje na internet s velikom brzinom prijenosa podataka, projekt "e-županija" omogućit će internetsku vezu i na rijetko naseljenim područjima za koja ne postoji ekonomski interes komercijalnih operatera. Cilj je osigurati uključenje svih građana u informacijsko društvo, kako bi se omogućio brži ekonomski razvoj, povećala regionalna konkurentnost i revitalizirala ruralna područja.

U projekt se do sada uključilo 18 jedinica lokalne samouprave, a u njegovu je provedbu utrošeno 870 tisuća kuna. Dosadašnjom provedbom projekta, Primorsko-goranska županija je financirala, a REA Kvarner izradila dokumentaciju za potrebe e-županije.

Od danas u projekt je uključen i Grad Rijeka, od kojeg se očekuje, rečeno je na potpisivanju sporazuma o suradnji, da bude "motor" u izradi usluga i servisa na budućoj informacijskoj mreži.

Pilot-projekt "e-županija" je Primorsko-goranska županija pokrenula prva u Hrvatskoj, tijekom 2012. godine, a svoje jedinice lokalne samouprave sustavno priprema za nacionalni natječaj za izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture. Projekt je početkom 2015. uvršten i u Projektnu listu Europske komisije, s planiranim novčanim sredstvima od 220 milijuna eura.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.