Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt Lukovdol za poeziju kulturnog turizma

19.04.2021.

16:45

Autor: Nenad Lučić

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić najavio je cjelovit projekt uređenja objekata u Lukovdolu, a najviše zahvata se očekuje u lukovdolskom amfiteatru (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić najavio je cjelovit projekt uređenja objekata u Lukovdolu, a najviše zahvata se očekuje u lukovdolskom amfiteatru (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Početkom proljeća u Lukovdolu se tradicionalno okupljaju sudionici najveće pjesničke manifestacije u Hrvatskoj "Goranovog proljeća". Grad Vrbovsko će planiranjem novih projekata i ulaganjem u objekte nastojati da narednih godina takvi susreti budu češći.

Lukovdol u Gorskom kotaru rodno je mjesto tragično stradalog književnika Ivana Gorana Kovačića.

Desetljeća održavanja "Goranovog proljeća" u Lukovdolu su rezultirala uređenjem amfiteatra s pozornicom i spomen područjem na otvorenom, ulaganjima u mjesni dom kulture te postojanjem muzejskog prostora u rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića.

Ambicija da malo goransko naselje postane mjesto još češćih pjesničkih susreta, pa i odredište kulturnog turizma, teško je ostvariva bez dodatnih ulaganja u tu infrastrukturu, uvjeren je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.

Postojeća infrastruktura definitivno ne odgovara suvremenim zahtjevima organizacije češćih i kvalitetnijih događanja u kulturi, pa radi toga gradska uprava najavljuje osmišljavanje novog projektnog rješenja za sva tri objekta.

Najzanimljivija je zamisao da se lukovdolski amfiteatar s pozornicom djelomično ili u cijelosti pretvori u natkriveni prostor. Ima li se u vidu da vrijeme u Gorskom kotaru zna doista biti nepredvidivo, realizacija takve zamisli nesumnjivo bi olakšala pripremu i realizaciju kulturnih događaja.

Upravo zbog teško predvidivog vremena za spomenuta se zbivanja često u Lukovdolu koristi mjesni dom kulture. Grad je, kaže gradonačelnik Mufić, i dosad ulagao u njegovo održavanje kako bi zadržao funkcionalnost, no novim bi se projektom i na tom objektu moglo učiniti više.

Iako lokalna samouprava ne upravlja muzejskim prostorom u rodnoj kući Ivana Gorana Kovačića i taj dio lukovdolske priče treba uklopiti u nova i cjelovita projektna rješenja.

Takvi se projekti, naglašava Mufić, mogu kandidirati na europske fondove, no računa se i na državnu te pomoć Primorsko-goranske županije, kako bi ostavština Ivana Gorana Kovačića kulturno i turistički bila valorizirana na primjeren način. Poslušajte više:

Projekt Lukovdol, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.