Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt "MentoRI": pomoć mladima u borbi protiv socijalne isključenosti

31.01.2023.

11:56

Autor: Tatjana Sandalj

MentoRI

MentoRI

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / Radio Rijeka

U okviru projekta MentoRI, 13 mentora uložilo je 4000 sati u rad sa sedamdesetak korisnika iz ranjivih društvenih skupina, prije svega mladih u riziku od socijalne isključenosti, a cilj je bio stjecanje novih znanja i vještina kojima su se korisnici uključili na tržište rada.

Dvogodišnji projekt MentoRI, vrijedan 1.823.688 kuna i u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, završava konferencijom na kojoj u utorak u Rijeci Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb grada Rijeke i Udruga Terra, kao voditelji projekta, dijele korisna novostečena iskustva kolegama iz sektora iz cijele regije. Cilj je širenje mreže u kojoj bi mentoriranje postalo jednim od redovitih oblika pružanja pomoći svima iz ranjivih skupina u društvu.


Mentori su inovativni oblik socijalnih usluga u zajednici, a u ovom slučaju njihova uloga je bila pomoć korisnicima kod učenja, ali i u uključivanju u različite aktivnosti kakve su sportske ili odlasci u kino i kazalište. Dio korisnika programa je uz mentore doista stekao nova znanja i vještine uz koje su se uspjeli zaposliti.


U okviru projekta uređen je i opremljen prostor Mentorskog centra u okviru Savjetovališta Gea Udruge Terra. Osim toga uspostavljena je usluga info pulta za individualne konzultacije za upravljanje osobnim financijama, informatičku pismenost, individualne instrukcije iz matematike, individualne konzultacije za samozapošljavanje. Osnovan je i Klub korisnika druženja, kreatinog izražavanja i aktivnog sudjelovanja u društvenim aktivnostima.


Projekt na žalost završava, ali korisnici i dalje ostaju korisnici Udruge Terra, a udruga će i dalje poticati mentoriranje kao oblik rada s njima.


I na Nacionalnom vijeću za socijalnu skrb ide se s tim da se razvija mentorstvo, rekla nam je izvršna direktorica Terre Ilinka Serdarević, a poslušajte i Karlu Mušković, pročelnicu Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb grada Rijeke:

Projekt MentoRI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.