Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt o holokaustu osmaše upoznaje sa sudbinama stradalih

27.01.2017.

11:51

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan je sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti. U svim riječkim školama danas se odvijaju posebni programi, a učenici Osnovne škole Škurinje svoj su izveli kod spomenika na Židovskom groblju na Kozali.

27. siječnja 1945. Crvena armija je oslobodila zarobljenike iz logora Auschwitz, stoga danas, kao već niz godina, obilježavamo međunarodni Dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.

Osnovna škola Škurinje sudjeluje u međunarodnom projektu Šafran - Irske zaklade za poučavanje o holokaustu. Počast žrtvama nacizma učenici su odali uz spomenik na Židovskom groblju na Gradskom groblju Kozala.

Učiteljica povijesti Nevenka Ilić istaknula je da djeca danas u osnovnim školama o Drugom svjetskom ratu uče tek u osmim razredima, a usvajanje činjenica o bitkama i brojevi stradalih predstavljaju znanje, ali ne i pravo upoznavanje sa sudbinama svih koji su stradali od nacizma.

Ilić tumači što učenici uče u okviru projekta Šafran, a učenica osmog razreda Andrea Damjanović govori o tome zašto treba učiti o holokaustu, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.