Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt "Povežimo se baštinom": počeli pripremni radovi na Crekvini

24.11.2020.

13:32

Autor: Tatjana Sandalj

Bit će Crekvina najljepša pozornica na otvorenom (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Bit će Crekvina najljepša pozornica na otvorenom (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Počeli su pripremni radovi za jedan od najznačajnijih projekata u staroj jezgri Kastva, "Povežimo se baštinom", koji se izvodi u okviru Urbane aglomeracije Rijeka. Grad Kastav uključio se u projekt uređenjem trga Lokvina i lokaliteta Crekvina.

Do kraja ove godine radit će se na sanaciji bočnih zidina, a većina parkirnih mjesta će tijekom izvođenja radova biti dostupna. Radovi bi trebali biti gotovi do proljeća.

Na Crekvini je riječ o drugoj fazi sanacije i uređenja, nakon što su 2017. godine, u suradnji s Ministarstvom turizma, izvedeni radovi vrijedni dva milijuna kuna. Tada je konsolidirana i konzervirana postojeća konstrukcije svetišta. Ponovo je zatvoren prolaz kroz oltarno svetište Crekvine koji je nasilno otvorila talijanska vojska nakon Prvog svjetskog rata, a u prostoru istočne sakristije uređeni su sadržaji u funkciji ljetne pozornice: muška i ženska garderoba sa sanitarnim čvorovima te skladišni prostori.

Ukupna vrijednost projekta "Povežimo se baštinom" je 76.376.459,15 kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 36.369.926,74 kune. 

O tome što treba učiniti da Crekvina postane najljepša pozornica na otvorenom u ovom kraju govori gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, poslušajte:

Matej Mostarac o uređenju Crekvine, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.