Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekt u kojem sudjeluje pet škola PGŽ: osigurana sredstva za opremanje

19.06.2018.

14:27

Autor: HRT, Hina, Neva Funčić

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Foto: - / -

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je da je osiguralo 13,5 milijuna kuna za opremanje 73 eksperimentalne škole, među kojima su riječke osnovne škole Nikola Tesla i Turnić, Prva riječka hrvatska gimnazija te srednje škole u Delnicama i Rabu.

Svakoj školi na raspolaganju je od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnome broju učenika pojedine škole prijavljene u eksperimentalni program "Škola za život", koji kreće na jesen. Ministarstvo će školama poslati katalog s više od tisuću artikala, a škole same odabiru što žele u sklopu svoga financijskog limita, priopćilo je ministarstvo.

Škole mogu nabaviti artikle u vrijednosti od kune do čak 100.000 kuna, kolika je prosječna cijena višenamjenske sprave za vježbanje na otvorenome. Ponuda artikala je različita - od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, do meteorološke postaje, glazbenih instrumenata i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozima iz škola, a prvi put škole same mogu odabrati opremu koja im treba. 

Prijedlozi škola su raznovrsni i pokazuju promišljanje o razvoju različitih kompetencija učenika - od prirodoslovnih, preko čitalačkih, do digitalnih i socijalnih. Na taj način potiče se autonomija škola i omogućava kvalitetno podizanje standarda na područjima za koje škole procjenjuju da su im potrebna.

Željene artikle iz kataloga škole mogu odabrati do 26. lipnja, a nakon toga slijedi javna nabava. Nabava opreme za eksperimentalne škole je sufinancirana iz Europskoga socijalnog fonda. 

"Iako gradovi i županije, kao osnivači škola, imaju puno važniju ulogu u opremanju škola, tim u Ministarstvu osigurao je proračun za opremanje 'Škola za život' iz EU fondova kako bismo osigurali jednake prilike svim učenicima u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Za kurikularnu reformu, uključujući državni proračun, EU fondove i potporu Europske komisije, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put ima osigurano više od 200 milijuna kuna, kaže se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.