Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projekti riječkog područja traže investitore: počeo Međunarodni forum

30.10.2015.

11:35

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Investirajući u Hrvatsku, 700 austrijskih tvrtki otvorilo je 35 tisuća radnih mjesta, i to pokazuje kvalitetnu suradnju Hrvatske i Austrije na ekonomskom polju, iako je ona vrlo dobra i u drugim sferama života, pogotovo političkoj. Hrvatski i austrijski premijer su u redovitom kontaktu.

Riječi su to veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Andreasa Wiedenhoffa s otvorenja Međunarodnog Invest foruma koji je danas započeo u Opatiji. Cilj je manifestacije, koju u opatijskom Hotelu "Royal" zajednički organiziraju Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Grad Opatija, pronaći investitore za veliki broj projekata na riječkom području. Zemlja partner ovogodišnjeg četvrtog Invest foruma je Republika Austrija, a među brojnim projektima predstavljaju se: LNG Terminal na Krku, Step 2, novi znanstveno- tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, razvojni projekt zone Preluk, Automotodroma Grobnik, projekti Lučke uprave Krk. 

Austrijski poduzetnici u Hrvatsku su do sada uložili preko 7 milijardi eura, rekao je primorsko goranski župan Zlatko Komadina na otvorenju Invest foruma u Opatiji te dodao da dobroj suradnji doprinose i sređeni prostorni planovi te pripremljeni investicijski projekti. "Imate niz projekata koji su sadržani u ovim našim katalozima, vrijednosti 10 milijardi eura, među više od sto projektnih ideja. Mogućnost proširenja suradnje s austrijskim poduzetnicima vidimo, prije svega, kroz zajedničko korištenje sredstava Europske unije", rekao je Komadina.  

"Problem migracije izbjeglica i kriza u Europskoj uniji, proteklih je mjeseci prekrila priču o investicijama, no svakako treba računati na Junkerov plan", poručio je okupljenima povjerenik Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica. Istaknuo je da se Europa suočava s investicijskim jazom, te da je razina ulaganja 430 milijardi eura manja nego 2007. godine. Zato je tzv. Junkerovim planom predviđena mobilizacija izvora ulaganja, kako bi se javnim novcem potaklo privatne ulagače. "Kako bi se do 2017. ostvarila dodatna ulaganja u iznosu od najmanje 315 milijardi eura, očekujemo da će multiplikacijski efekt biti oko 15 puta više sredstava. Tijekom sljedećeg mjeseca očekujemo da će početi s radom Europski fond za strateška ulaganja. Hrvatska je već inicijalno predstavila Fondu 77 projekata, a sada ih se treba malo pročešljati i vidjeti točno koji mogu u najvećoj mjeri zadovoljiti kriterije za financiranje iz ovog Fonda", naglašava Mimica. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.