Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:06 / 07.10.2016.

Autor: Josip Krmpotić

Promašeni rokovi i blokada - što se događa s izgradnjom ceste do Marišćine?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državna cesta D427 ne ide pa ne ide, a možda se ne bi ni znalo da ne ide da prije tjedan dana nije došlo do višesatne blokade - privatnik je blokirao vlastiti posjed jer mu je hrvatske gradnje preko glave.

Prošloga petka Ibrahim Hrštić na svoj je posjed stavio lanac jer zbog traljavoga posla gradnje D427 sav promet prema Sloveniji, Klani, Viškovu i Rijeci mjesecima ide preko njegovog posjeda, pa je na nekoliko sati sve stalo. Danas, na konferenciji za novinare u Županiji, mali povratak u povijest - gradnja ceste koja se proteže na 10 tisuća i 280 metara od čvora Rujevica do čvora Marčelji te vodi do Centra za gospodarenje otpadom Marišćina, počela je 2008. godine, četiri godine kasnije postala je, uredbom tadašnjega ministra Zlatka Komadine, državna cesta.

"Od 2012. godine Županijska uprava za ceste tamo više nema nikakvih ingerencija. Mi nemamo voditelja projekta, tamo nema naših inženjera koji bi nam slali informacije. Informacije dobivamo od kolega iz Hrvatskih cesta iz Rijeke koji su zapravo pod nama, a cijeli se posao vodi iz Zagreba," kaže ravnatelj ŽUC-a Georg ŽeželićŽUC je sve što je trebao, a to su imovinsko-pravni odnosi na tom bypassu ili premosnici riješio, isplatio dogovoreno privatniku, ali sve to vrijedi do 30. listopada. Što će biti 1. studenoga - ima li rješenja? "Trebala bi cesta imati uporabnu dozvolu, privremenu uporabnu dozvolu, bilo kakvu uporabnu dozvolu. Znači, može se, ali hoće li se riješiti, stvarno ne znam", rekao je Žeželić.

Veći dio D427 je izgrađen, asfaltiran, o rokovima završetka potpuni muk, nema krivih. Žeželić tvrdi da zna odakle vjetar puše - centralizacija. U međuvremenu vama u Klani, Studeni, na Viškovu trebat će još puno strpljenja, a sjetite se čuvene D404. Gradila se desetljećima, a rekordi su da se ruše.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.