Hrvatski radio

Radio Rijeka

Promatranje suza svetog Lovre s livade u goranskom kaubojskom selu Roswell

12.08.2020.

15:20

Autor: Olivera Vinković

Prekrasno ljetno zvjezdano nebo (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Prekrasno ljetno zvjezdano nebo (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Večeras će se, prema prognozama astronoma, moći vidjeti ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, u nas poznatijeg kao suze svetog Lovre. Tako će biti večeras u kaubojskom selu Roswell u Gorskom kotaru.

Očekuje se stotinjak posjetitelja, a početak je u 21:30 sati uz osigurane epidemiološke mjere, iako je Gorski kotar corona free zona. Potrudimo se da i dalje tako ostane.

"Kaubojsko selo Roswell nije elektrificirano i na prekrasnoj je lokaciji gdje imate predivnu livadu i možete na prekrasan način, u šumskom ambijentu, promatrati zvijezde", kaže Silvija Sobol iz Odjela za turizam u Fužinama.

Predviđena je kotizacija od 40 kuna za sve sudionike koji će koristiti stručno vođenje astronoma. "U cijeni je i piće dobrodošlice i kobasica pečena na logorskoj vatri", kaže Sobol i dodaje kako oni koji ne žele ništa konzumirati plaćaju samo ulaznicu od 20 kuna za odrasle, dok je za djecu 10 kuna.

Postoji i obiteljska ulaznica od 30 kuna za dvoje odraslih i troje djece. "Imat će mogućnost ići na promatračnicu s astronomom. Ako bude zvjezdano nebo onako kako bismo mi željeli, bit će i teleskop. Predavanja će u svakom slučaju biti, a također i uživanja uz logorsku vatru i zvukove gitare", poručuje Silvija Sobol. Poslušajte:

Sobol o promatranju Perzeida iz kaubojskog sela Roswell, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.