Hrvatski radio

Radio Rijeka

Promet Industrijske zone Bakar veći od turističkog prometa PGŽ

24.04.2018.

13:12

Autor: Neva Funčić

Poslovna zona Bakar odlično posluje (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Poslovna zona Bakar odlično posluje (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Godišnji financijski promet Industrijske zone Bakar veći je od turističkog prometa u Primorsko-goranskoj županiji, rečeno je na skupu o Poslovnom uzletu grada Bakra. Tijekom prošle godine u poslovnu zonu uloženo je više od 900 milijuna kuna, od toga 46 milijuna bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Najbrže rastu mali i srednji poduzetnici, a svoja iskustva o povlačenju sredstava iz EU fondova prenijeli su predstavnici novih tvrtki u zoni na Kukuljanovu: Euro modula, Kimi komerca, SignaLinea-e, MEP-a i Orade Adriatic.

Danas se na "Poslovnom uzletu" predstavila nova petorka: Orada Adriatic, tvornica za preradu ribe koja zapošljava 150 radnika u novom objektu od pet tisuća četvornih metara; SIGNALINEA, radionica za izradu i servis signalizacije na cestama koja zapošljava 40-ak radnika; MEP koji se bavi proizvodnjom USB-ova za bežično napajanje kompjutora i također zapošljava 40 ljudi, Euromodul koji zapošljava 80-ak radnika i bavi se čistom proizvodnjom modularnih objekata te Kimi Komerc koji se bavi keramičkim pločicama i u novom objektu zapošljava 20-ak ljudi.

Poslovni dnevnik je drugi put u Bakru organizirao besplatne edukacije o EU fondovima za poduzetnike. "U četiri godine bili smo u pedesetak gradova. U neke smo se, kao u Bakar, vraćali, a u nekima smo, kao u Koprivnici, bili i pet puta. Mislim da smo dali obol podizanju razine konkurentnosti domaćeg gospodarstva", rekao je zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Mislav Šimatović. 

Šimatović dodaje da je gospodarstvo živo, a malo poduzetništvo je njegov ključni segment: "Kažemo da je kapilarni sustav, jer je 99 posto poduzetnika u tom segmentu."

Od prošlogodišnjeg "Poslovnog uzleta" do danas, u području Industrijske zone Bakar su čak 33 nove hale, rekao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. Otvoreno je tri stotine novih radnih mjesta, a nekoliko je poslovnih subjekata pred otvaranjem.

Gradonačelnik Bakra tumači da se od prihoda industrijske zone kupuju udžbenici i gradi sportska dvorana te širi škola na Hreljinu, građanima su dostupni pedijatar i logoped te besplatan gradski prijevoz.

"Krenula je izgradnja i benzinske pumpe i hotela, proizvodnih pogona Kaltenberg pivovare i Frozen fooda koji su pred dobivanjem uporabne dozvole. Niz poslovnih subjekata slijede dinamiku kojom izgrađujemo ceste i radne platoe. Od tih naših ulaganja, povratno smo povećali proračun koji je u Bakru 2003. bio 12 milijuna, a danas je 70 milijuna kuna", rekao je Klarić.

U Industrijskoj zoni Bakar trenutno rade 182 poslovna subjekta s oko četiri tisuće zaposlenih, sedam novih je u izgradnji, a pred potpisivanjem smo ugovora za još četiri. Zonu smo proširili za još milijun kvadrata jer vidimo da možemo, kaže Klarić čija je ambicija bakarsku industrijsku zonu učiniti najuređenijom i najvećom u Hrvatskoj.

Osim Klarićeve i Šimatovićeve, poslušajte i izjavu voditelja razvoja Industrijske zone Ivana Biskupića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.