Hrvatski radio

Radio Rijeka

Promet kroz Gorski kotar normaliziran; Gorani priželjkuju još snijega

03.01.2017.

14:52

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon hladnog, ali sušnog prosinca, siječanj je u Gorskom kotaru započeo snježno. Protekle noći palo je 10 do 20 centimetara snijega, no oborine su jutros prestale, prometna se situacija postupno normalizira, a do 13 sati zabrane na svim goranskim dionicama autoceste Rijeka - Zagreb ukinute su.

Nakon gotovo dva mjeseca bez snježnih izazova, mehanizacija goranske zimske službe sinoć je bila u punom pogonu. Iako obilnijih snježnih oborina u Gorskom kotaru nije bilo još od početka studenog, voditelj Ispostave autoceste Rijeka – Zagreb u Delnicama Valentin Crljenko tvrdi da sinoćnji snijeg nije iznenadio cestare i vozače. "Ovaj put je sve proteklo u najboljem redu. Nije bilo puno prometa, a kamioni i tegljači nisu stvarali proleme niti prouzročili cestovne zastoje", kaže Crljenko.

No iskustva iz ranijih godina govore, pridodaje Crljenko, da bi sinoćnji snijeg mogao biti najava one prave i oštre goranske zime. "Posljednjih nekoliko zima pokazalo je da one najobilnije snježne oborine padaju tijekom siječnja i veljače. Shodno tome, dobro smo opremljeni mehanizacijom, a na skladištima trenutačno imamo tisuću i 500 tona soli i preko 30 tona kalcijevog klorida za posipavanje kolnika", dodaje Crljenko. 

Cestari su spremni, no vulkanizer Darko Bolf iz Delnica je i danas imao dosta posla. "Sada nam je s ljetnim gumama došla obitelj iz Istre koja je krenula u Gorski kotar radi skijanja, tako da ima posla. Istovremeno nam je stigao i jedan čovjek iz Rijeke, a obično dolaze ljudi koji su na proputovanju goranskim područjem", rekao je Bolf. 

A što nakon dva, uglavnom sušna mjeseca, o povratku snježne zime kažu Gorani? "Osobno mi je nedostajao snijeg. Bilo je lijepo tijekom prosinca, jer nije bilo kišovito niti snježno, no sada bi, radi djece koja su trenutačno na školskim praznicima, možda bilo dobro da ga je palo čak i više", rekao je jedan od njih.

Obilnijeg snijega, čini se, neće biti, no na povratak zime mogle bi narednih dana podsjetiti niske temperature.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.