Hrvatski radio

Radio Rijeka

Promocija filma "Mentalno zdravlje" - oko 50% mentalnih poremećaja nastaje prije 14. godine života

24.01.2023.

13:28

Autor: Ivan Ribarić

Mentalni poremećaji kod djece

Mentalni poremećaji kod djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Promotivno- edukativni film "Mentalno zdravlje" nastao je u suradnji Osnovne škole Kantrida i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a cilj je dodatno podizanje svijesti o problemu mentalnog zdravlja među djecom i roditeljima. 

Od dvadeset petero djece u osnovnoškolskom razredu, petero njih ima problema s mentalnim zdravljem, dok samo jedno dijete zatraži pomoć, rečeno je danas u Osnovnoj školi Kantrida na predstavljanju promotivno-edukativnog filma "Mentalno zdravlje".


Nakon pandemije koronavirusa imamo 10 do 20 posto više djece s mentalnim zdravstvenim problemima, ističe zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Dragaš-Zubalj te dodaje kako oko 50% mentalnih poremećaja nastaje prije 14. godine života no dio njih se ne evidentira i prođe nezapaženo što onda utječe na prijenos mentalnih poremećaja u odraslu dob, a samim time može utjecati i na radnu sposobnost. 


Nit vodilja u filmu "Mentalno zdravlje", u kojem sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda OŠ Kantrida, bila je upravo senzibilizirati javnost da mentalni poremećaji postoje i da se pojavljuju već vrlo rano, ali da se za njih treba i može zatražiti pomoć u više savjetovališta u Primorsko-goranskoj županiji. 

U presijeku na 1700 djece, izlučili smo 150 djece koja su trebala pomoć, 90 ih je pomoć dobilo u Savjetovalištu liječnika školske medicine a ostali su trebali pomoć psihologa, odnosno psihijatra a bilo je i djece kojoj je bilo potrebno hospitalno liječenje.

Nataša Dragaš - Zubalj, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Djeca danas otvorenije govore o mentalnim poremećajima nego nekad ranije, došlo je do svojevrsne destigmatizacije, a na nama odraslima je da primijetimo simptome koje smo možda zanemarili i da im pomognemo, zaključuje Nataša Dragaš-Zubalj.


Poslušajte cijeli razgovor: 

Nataša Dragaš-Zubalj o filmu "Mentalno zdravlje"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.