Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proračun Primorsko-goranske županije je održiv

24.09.2015.

14:41

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prihodi proračuna Primorsko-goranske županije su u prvom dijelu godine 53 milijuna kuna veći od rashoda. Na aktualnom satu županijske Skupštine govorilo se o Ini i izbjeglicama. Skupština je podržala bankarske garancije za isplatu dijela iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta od ledoloma.

Teret izbjegličke krize mora snositi cijeli razvijeni svijet, to nije samo europski problem, rekao je župan Komadina na aktualnom satu Skupštine. Brojne službe iz PGŽ-a već su na terenu u Slavoniji, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić. Dodao je da su u stalnoj koordinaciji sa državnim tijelima. No, ovo što se događa nije nešto novo. Uvijek smo bili ljudi i nastojat ćemo to biti i dalje, zaključio je Boras Mandić.

Prema usvojenom polugodišnjem izvješću o izvršenju proračuna Primorsko-goranska županija je u prvih šest mjeseci ostvarila prihod od 135 milijuna kuna, odnosno 41 posto planiranog. Utrošeno je 53 milijuna kuna manje.

Nismo štedionica, nego ne plaćamo unaprijed, a proračun je održiv, istaknuo je župan Zlatko Komadina: likvidni smo i solventni, što pokazuje da je proračun dobro planiran, a podaci pokazuju da u ovo doba godine prihodi nadmašuju rashode. Župan je dodao i da su uz dva upravna odjela više, troškovi za zaposlene 2,2 posto manji.

U rafineriji nije, niti će biti dobro. Sada plaćamo cijenu prodaju Ine, rekao je župan Komadina na aktualnom satu. Ima li saznanja o najavljenim otkazima? Župan odgovara da je Ina u raljama odnosa dviju država i energetskog tržišta. U izgradnju koking postrojenja treba uložiti desetak milijuna eura, a mađarski vlasnici dvoje trebaju li u Hrvatskoj uopće biti dvije ili nijedna rafinerija, rekao je Komadina. Ni dovođenje menadžera iz Finske nije slučajno, rekao je župan, ali i dodao da je predsjednik uprave Ine Zoltan Aldot ponovno obećao da će Ina nastaviti projekt obnove postrojenja.


PGS-ov Dario Vasilić upozorio je na loš trend smanjenja prihoda iz poreza na dohodak - zbog izmjene zakona četiri milijuna kuna su manji nego lani. Zakone koji režu prihode regionalnoj samoupravi treba mijenjati, rekao je Vasilić te dodao da sa sporim javnim nabavama treba krenuti ranije.

Skupština je podržala bankarske garancije za isplatu trećine od tri milijuna 802 tisuće kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju šteta od ledoloma u Gorskom kotaru. Gradovi i općine najprije moraju izvesti radove, pa onda povući novac iz Europskih fondova. U tome im županija mora pomoći jer ne mogu sami, naročito Grad Čabar koji je imao najveće štete, istaknuto je. Ministarstvo gospodarstva dozvolilo je isplatu 30 posto avansa, a Županija je ishodovala bankarske garancije, pa bi do sredine studenog radovi na obnovi infrastrukture trebali biti završeni.

Skupština je prihvatila i županijske programe subvencije kredita za poljoprivrednike i iznajmljivače u programu Kvarner family, a svi podaci dostupni su na web stanici županije. Poslušajte izvješće:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.