Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proračuni Rijeke, Opatije i Crikvenice najtransparentniji u Hrvatskoj

17.06.2015.

16:19

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka, Opatija, Crikvenica i Viškovo danas su dobili posebno priznanje za transparentnost proračuna, kojeg dodjeljuje Institut za javne financije.

Provedeno je veliko istraživanje transparentnosti lokalnih proračuna – njih 576 - a uz Rijeku, najviše ocjene dobili su, od velikih gradova, Osijek, Split i Zagreb.

Od ostalih gradova, tu su još Opatija i Crikvenica, kao i Buzet, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Pazin, Pula, Slavonski Brod, Šibenik i Vodice. Među općinama, najviše je ocjene dobilo Viškovo, jedina od 428 općina koja je objavila sve tražene proračunske dokumente.

Županije ocijenjene najvišom ocjenom su Brodsko-posavska, Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska. Po vrstama lokalnih jedinica, županije su vrlo otvorene (prosječna otvorenost 3,9 - od mogućih pet, u prosjeku su objavile gotovo četiri proračunska dokumenta), gradovi znatno manje (prosječna otvorenost 2,7), a općine su uglavnom netransparentne (prosječna otvorenost 1,4).

U rezultatima istraživanja Grad Rijeka istaknut je, među ostalim, i zbog svojih dobro organiziranih internetskih stranica koje se lako i brzo pretražuju te imaju kvalitetne vodiče za građane. Posebno je naglašena igra Proračunajme! kojom Rijeka poziva građane da sudjeluju u kreiranju proračuna. 

Premda se otvorenost, odnosno transparentnost, proračuna lokalnih jedinica s vremenom poboljšava, stanje je i dalje daleko od zadovoljavajućeg, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja koje je proveo Institut za javne financije.

Otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije te mogućnost da utječu na odluke o prikupljanju i trošenju javnog novca.

Broj stanovnika, proračunski prihodi ili poslovanje lokalne jedinice ne utječu značajnije na rezultate, pa otvorenost prije svega ovisi o političkoj volji lokalnih vlasti, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja danas u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.