Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prošećite vrtovima lunjskih maslina

26.01.2015.

14:51

Autor: Josip Krmpotić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Vrtovima Lunjskih Maslina na Lunu zaposlenici Maslinarske zadruge počeli su radove na održavanju maslinika. Obnovili su oko 150 metara suhozida, od toga 30 metara u neposrednoj blizini jedne od najstarijih maslina. Prokrčeno je i uređeno oko 400 metara prilaznog puta, a u sklopu toga i stotinjak metara puta do najstarije masline, čiju je starost Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu procijenio na dvije tisuće godina.

Drvo i kamen tako isprepleteni, kažu stručnjaci, rastu još samo na dva mjesta u svijetu, u Grčkoj i Izraelu. Teće je Lun na otoku Pagu. Baš tamo, u Lunu, zahvaljujući prije svega Maslinarskoj zadruzi, ali i sluhu Grada Novalje, čuva se nasljeđe pradjedova...

U okruženju čistoga mora i gologa kamena priroda je napravila ono što niti jedan ljudski genije ne bi mogao, a maslinari su shvatili da su najjači kad su skupa, kad su organizirani, kad uvedu red i javnu kontrolu. Ljubav prema maslini sve je jača, maslinada postaje i turistička atrakcija, stižu i priznanja, a najveće je priznanje uključivanje mladih u priču od koje se može preživjeti.

S puno ljubavi, o fenomenu lunjske maslinade, predsjednik Maslinarske zadruge Lun Želimir Badurina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.