Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:27 / 30.08.2015.

Autor: Larissa Smokvina

Proslava 300. obljetnice krunjenja slike Majke Božje Trsatske

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Trsatskom svetištu proslavljena je 300. obljetnica krunjenja slike Majke Božje Trsatske.

Sliku "Majke Milosti" papa Urban V. darovao je Trsatskom svetištu 1367. godine. Predaja kaže da ju je osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena zlatnom krunom 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe se održala pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa. 

Također, Sveti Otac već u 15. st. dopušta poseban oprost onima koji ju pohode. Slika se i danas cijeni zbog milosti koju po njoj dijeli Marija svojim štovateljima. Stoji na glavnom oltaru i iz crkve se iznosi prilikom raznih procesija, kao npr. na blagdan Gospe Trsatske ili Velike Gospe. 

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je  kroz propovijed istaknuo značaj obitelji, ali i proces kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca

Mnogi su dolazili i danas dolaze Svetoj materi milosti na Trsat da bi se preporučili Majci Božjoj Trsatskoj, a u kapeli zavjetnih darova stoji spomen pločica zahvale Alojzija Stepinca za bezbrojna isprošena dobročinstva, rekao je u propovjedi kardinal Josip Bozanić koji se osvrnuo i na značaj obitelji, svjestan da prolazi kroz duboku krizu, naglasivši kako je danas potrebno više nego ikada moliti za obitelj i u obitelji, jer bi bez obitelji bio u opasnosti kulturni opstanak čovječanstva.

U procesiji koju je predvodio kardinal Bozanić s nadbiskupima i svećenicima, bili su franjevci novaci, Framaši, predstavnici branitelja, policije i institucija, te mnogobrojni vjernici. Evo njihovih dojmova. Poslušajte i prilog Larisse Smokvine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.