Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proslava 650. obljetnice dolaska čudotvorne slike Majke Milosti na Trsat

29.06.2017.

13:08

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proslava 650. obljetnice dolaska čudotvorne slike Majke Milosti u svetište Majke Božje Trsatske bit će održana ove subote, 1. srpnja. Misno slavlje u perivoju će u 11 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić.

Sliku je Trsatskom svetištu darovao papa Urban Peti 1367. godine kao utjehu zbog gubitka Nazaretske kućice, a donio ju je franjevac Bonifacije Napuljac.

Predaja kaže da ju je osobno naslikao sveti Luka Evanđelista. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Slika Gospe Trsatske, okrunjena je krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe održala se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

"Slika je triptih. Slika se ovdje tada već štovala. Tu ima osobito dragocjeno svjedočanstvo dvije Papine bule, papinska pisma, pape Martina Petoga iz 1419. i 1420. Ona je, nema sumnje, privlačna za trsatske hodočasnike i ono što trsatski hodočasnici mogu kao osobitost vidjeti na Trsatu je ikona Majke Božje", rekao je o njezinoj vrijednosti trsatski franjevac, crkveni povijesničar dr. Emanuel Hoško.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.