Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proslava Vele Gospe na Trsatu bit će na otvorenom, u skladu s mjerama

11.08.2020.

13:53

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu bit će ove subote u skladu s epidemiološkim mjerema na otvorenom, u perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske. Mise će se služiti svakog sata, od ranog jutra, a gradski autobusi će na Trsat voziti besplatno.

Neće biti tradicionalnog koncerta ni sajma, kako bi se izbjegli bliski kontakti hodočasnika, a sav program će biti liturgijski i počinje trodnevnicom u srijedu 12. kolovoza, najavio je fra Bernard Barbarić. Molitva krunice u srijedu, četvrtak i petak počinjat će u 17 i 45 sati, nakon čega slijede mise koje će predvoditi novi gvardijan trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan.

U srijedu 12. kolovoza će u 19 i 30 sati biti predstavljena i nova monografija Svetišta Majke Božje Trsatske, uz sudjelovanje autora Gorana Moravčeka i nekadašnjeg gvardijana, fra Matije Korena. Mise u subotu služit će se na otvorenom u perivoju, svakog punog sata od ranog jutra, u 6, 7, 8, 9, a misu u 10 sati predvodit će franjevački provincijal fra Milan Krišto.

Posljednja jutarnja misa bit će u 11 i 30 sati, a večernju misu u 18 i 30 sati će predvoditi riječki nadbiskup i metropolit msgr .dr. Ivan Devčić. Neće biti velike procesije, već samo ulazne procesije svećenika koji će nositi lik Gospe Trsatske iz aule do oltrara u perivoju. Na travnjaku perivoja bit će postavljene stolice s razmakom od jednog metra, kako bi ljudi zadržali potreban razmak, najavio je fra Bernardić te pozvao starije i nemoćne da paze na sebe i ostanu kod kuće.

Nakon tri godine na dužnosti gvardijana Trsatskog svetišta, fra Bernard Barbarić odlazi na novu dužnost u Vinkovce, a iz Samobora je na Trsat stigao novi gvardijan fra Krunoslav Kocijan, koji se nada da će ovo Marijansko svetište i dalje ostati oaza mira. Posjetio je da je papa Pio XII 1950. godine na blagdan Svih svetih, dakle prije 70 godina proglasio dogmu blagdana Marijinog uznesenja.

Načelnik prometne policije PU PGŽ Ivica Filipović i načelnik 2. policijske postaje Marinko Puškarić upozorili su na izmijenjene okolnosti proslave: Korona je tu i mi smo tu, ako se budemo pridržavali uputa i preporuka nadamo se da će biti sve u redu, rekao je Puškarić.

Promet Trsatom će u subotu na dan blagdana Velike Gospe biti dozvoljen samo za autobuse Autotroleja i intervencijska vozila, te se posjetitelji mole da krenu ranije i koriste javni prijevoz kako bi se izbjegle gužve.
Uobičajeno, Trsat na blagdan Vele Gospe posjeti i do 50 tisuća hodočasnika, a ove godine se očekuje njih manje od dvadeset tisuća tijekom cijelog dana.

Poslušajte konferenciju za novinare i razgovor s novim gvardijanom fra Krunoslavom Kocijanom:

Najava proslave blagdana Velike Gospe na Trsatu, pripremila Neva Funčić

Novi gvardijan na Trsatu, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.