Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proslavili 70 godina mature - ratna generacija riječke i sušačke gimnazije

24.05.2016.

15:23

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na svečanom ručku u povodu sedamdesete godišnjice mature u Rijeci okupili su se prvi riječki maturanti koji su gimnaziju završili nakon Drugoga svjetskoga rata. Od njih 74, na ručku ih je bilo petero.

Ratna generacija maturanata riječke i sušačke gimnazije, danas gotovo devedestogodišnjaci, Mira Matković Kezele, Darinka Vugdragović, Dubravka Jačić Cerovečki, Stojan Deprato i Alessandro Branko Padjen, uz ručak i druženje s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, podsjetili su se na teške ratne, ali i lijepe maturantske dane, kada se u gimnaziju išlo osam godina, nakon četeverogodišnje osnovne škole. Najmlađi od njih ima 88, dvoje ih je 89-godišnjaka i dvoje ima 90 godina. Ima ih još nekoliko živih, ali zbog bolesti nisu mogli doći na druženje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je lijepo vidjeti ljude koji slave 70 godina mature, a pri tome su svježi i razmišljaju o budućnosti, te da je siguran da će se družiti na još kojoj godišnjici mature. Uz prisjećanja na teške ratne i poslijeratne dane kada su prilike bile potpuno drukčije i kada su razmišljali o njihovom budućem životu, za današnje mlade kažu da uglavnom razmišljaju samo o zabavi i o razonodi. O današnjoj maturi kažu da je bauk, da je nepotrebno komplicirana, a da u školama glavnu riječ vode učenici, koje podržavaju mame, te da učiteljima i profesorima u takvim uvjetima nije lako raditi. Na svečanom ručku, najstarije maturante u Rijeci, koji se nadaju da će se okupiti i 2021. godine, posjetila je Antonela Galić. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.